ΚΟΣΜΟΣ

πΓΔΜ: Σαφής ο στόχος της Ρωσίας να υπονομεύσει την ιστορική Συνταγματική Αναθεώρηση

πΓΔΜ: Σαφής ο στόχος της Ρωσίας να υπονομεύσει την ιστορική Συνταγματική Αναθεώρηση
REUTERS

Για ανυπόστατους και αναληθείς ισχυρισμούς κάνει λόγο η πΓΔΜ, απαντώντας στη Μόσχα σχετικά με τις καταγγελίες τόσο για την εμπλοκή των ΗΠΑ, όσο και για τους εκβιασμούς και τις δωροδοκίες βουλευτών στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του ρωσικού ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για «σαφή τάση να υπονομευθεί μια πολιτική διαδικασία ιστορικής σημασίας για τη “Μακεδονία” και τους πολίτες της».

«Οι βουλευτές, σε πλήρη συμμόρφωση με όλες τις δημοκρατικές αρχές, υιοθέτησαν μια απόφαση που αντικατοπτρίζει τη δέσμευση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως στρατηγική προτεραιότητα, που απολαμβάνει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση, την οποία γνωρίζουν εδώ και καιρό οι Ρώσοι φίλοι μας», αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση.

Παρ΄ όλα αυτά, το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ τονίζει ότι η χώρα θα συνεχίσει να εργάζεται για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία, με βάση την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο εθνών και τον «κοινό σεβασμό στο δικαίωμα για ανεξαρτησία και την ελευθερία να επιλέγει καθένας το μέλλον του».

Μόσχα: Αμερικανικός «δάκτυλος» στην ψηφοφορία στην πΓΔΜ

Μερικά 24ωρα μετά το πρώτο «ναι» των βουλευτών της πΓΔΜ στη Συνταγματική Αναθεώρηση, με ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε αμερικανικό δάκτυλο στην ψηφοφορία της περασμένης Παρασκευής.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, έκανε λόγο για μια διαδικασία που οργανώθηκε με βάση τους κανόνες της «μοντέρνας ευρωπαϊκής δημοκρατίας» και αναφέρθηκε στις ψήφους των 8 βουλευτών της αντιπολίτευσης, που ήταν απαραίτητες για να περάσει η πρόταση του Ζάεφ, σημειώνοντας πως αυτές εξασφαλίστηκαν με απειλές και δωροδοκίες. «Τρεις από τους 8, είχαν συλληφθεί και αφέθηκαν ελεύθεροι, εντελώς τυχαία, την ημέρα της ψηφοφορίας, άλλοι δύο που κρατούνταν στο γραφείο του εισαγγελέα επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι υπόλοιποι πήραν οικονομικά ανταλλάγματα για τη θετική τους ψήφο», σημειώνει η ανακοίνωση.

Έκανε ακόμη αναφορά για κλείδωμα των βουλευτών στα γραφεία και για κατάσχεση των κινητών τους τηλεφώνων «στο πνεύμα των ευρωπαϊκών δημοκρατικών πρακτικών»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ