ΚΟΣΜΟΣ

«Ερασιτεχνικοί αλλά επικίνδυνοι»: Εκρηκτικοί μηχανισμοί σε Ομπάμα, Κλίντον και CNN

«Ερασιτεχνικοί αλλά επικίνδυνοι»: Εκρηκτικοί μηχανισμοί σε Ομπάμα, Κλίντον και CNN
REUTERS/Brendan McDermid

Στο «στόχαστρο» αγνώστων βρέθηκαν οι Μπαράκ Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον καθώς και άλλα κορυφαία πολιτικά πρόσωπα των ΗΠΑ, με τις Αρχές να διερευνούν ένα… μπαράζ αποστολής  εκρηκτικών μηχανισμών στις ΗΠΑ. Οι υποθέσεις αυτές, που κατά τις Αρχές είναι συνδεδεμένες, έχουν προκαλέσει αναστάτωση και προβληματισμό στις ΗΠΑ ενώ ο πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τους υπεύθυνους.

Η υπόθεση με τα τρομοδέματα εκτυλίχθηκε την Τετάρτη, με διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα να μεταδίδουν με ταχύτατους ρυθμούς τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Πακέτο με εκρηκτικό μηχανισμό και παραλήπτη τον πρώην επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν εντοπίστηκε στο Time Warner Center -όπου στεγάζεται και το CNN-στη Νέα Υόρκη.

Όπως έγινε γνωστό, ένα ύποπτο πακέτο με παραλήπτη τη βουλευτή των Δημοκρατικών της Καλιφόρνια Μαξίν Γουότερς εντοπίστηκε σε κέντρο διαλογής και ελέγχου αλληλογραφίας βουλευτών στο Μέριλαντ. Παρότι πληροφορίες ανέφεραν ότι εκρηκτικός μηχανισμός έφτασε και στο γραφείο του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, στο Μανχάταν, τελικώς το πακέτο που εντοπίστηκε δεν ήταν επικίνδυνο.

«Ύποπτα πακέτα» βρέθηκαν και έξω από τα γραφεία της εφημερίδας San Diego Union-Tribune, αναγκάζοντας την αστυνομία να προχωρήσει σε εκκένωση του κτηρίου. Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, όμως, δεν είχε αποσαφηνιστεί εάν επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό.

Οι δραματικές αυτές εξελίξεις γεννούν σοβαρά ερωτήματα για τα κίνητρα των υπευθύνων, με το CNNi να υπογραμμίζει ότι όλοι οι αποδέκτες των πακέτων επικρίνουν τακτικά την ακροδεξιά ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι εμφανές πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια με στόχο να υπονομευτεί η ελευθερία του Τύπου και οι ηγέτες αυτής της χώρας μέσα από βίαιες ενέργειες» δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

2018 10 24T211254Z 62597211 RC13466DBA60 RTRMADP 3 USA PACKAGES


Πάνω, από αριστερά, η Debbie Wasserman Schultz, η Χίλαρι Κλίντον, ο Τζορτζ Σόρος, ο Μπαράκ Ομπάμα. Στην κάτω σειρά, από αριστερά προς δεξιά, ο Έρικ Χόλντερ, η Μαξίν Γουότερς, ο Άντριου Κουόμο και ο πρώην επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν. Πηγή: Reuters

Πηγές έλεγαν νωρίτερα στο CNNi ότι ένα ύποπτο πακέτο έφτασε και στον Λευκό Οίκο, κάτι που αργότερα διέψευσε η Μυστική Υπηρεσία.

Τραμπ: Απειλές πολιτικής βίας δεν έχουν θέση στις ΗΠΑ

Στο περιστατικό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έστειλε μήνυμα ενότητας από τον Λευκό Οίκο και υπογράμμισε ότι απειλές πολιτικής βίας δεν έχουν θέση στις ΗΠΑ. Διεμήνυσε, επίσης, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα διερευνήσουν σε βάθος τα περιστατικά.

«Θέλω να σας πω ότι σε τέτοιες στιγμές πρέπει να ενωνόμαστε, να γινόμαστε μια γροθιά και να στέλνουμε ένα ξεκάθαρο, σαφές και κατανοητό μήνυμα ότι οι ενέργειες ή απειλές πολιτικής βίας οποιουδήποτε είδους δεν έχουν καμία θέση στις ΗΠΑ» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

2018 10 24T183613Z 1285863319 RC141CB32000 RTRMADP 3 USA POLITICIANS PACKAGES


Πηγή: REUTERS/Leah Millis

Συμπλήρωσε δε, ότι η διερεύνηση της υπόθεσης απασχολεί την κυβέρνησή του και πως θα φέρει στη Δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για αυτές τις «απεχθείς ενέργειες».

«Η ασφάλεια του αμερικανικού λαού είναι η απόλυτη προτεραιότητά μου» συμπλήρωσε επίσης ο κ. Τραμπ.

Όμοιοι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί

Ο Μπράιαν Πάαμαν, ο πράκτορας του FBI που είναι υπεύθυνος του τμήματος της αντιτρομοκρατικής στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι πρόκειται πιθανότατα για εκρηκτικούς μηχανισμούς μέσα σε σωλήνα. Ένας αξιωματούχος δήλωσε στο CNNi, ότι ένας πρώτος έλεγχος έδειξε πως οι εκρηκτικοί μηχανισμοί μοιάζουν και φαίνεται να έχουν κατασκευαστεί με τον ίδιο τρόπο. Οι μηχανισμοί δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκοι αλλά θεωρούνται πλήρως λειτουργικοί.

Πηγή από την αστυνομία έλεγε πως ο μηχανισμός που βρέθηκε στην αίθουσα αλληλογραφίας του Time Warner Center στη Νέα Υόρκη είναι αντίστοιχος με αυτούς που εστάλησαν στους Μπαράκ Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον αλλά και τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος. Το πακέτο στο Time Warner Center παραδόθηκε από κούριερ, όπως έγινε γνωστό.

2018 10 24T180324Z 2101154297 RC1958F2E250 RTRMADP 3 USA PACKAGES


Πηγή: REUTERS/Brendan McDermid

Η Μυστική Υπηρεσία ξεκαθάρισε ότι τα πακέτα δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια του Ομπάμα και της Κλίντον -ούτε υπήρχε ποτέ κίνδυνος να ανοιχτούν από τους πολιτικούς. Εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων και αντιμετωπίστηκαν όπως προβλέπεται. Οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι ο μηχανισμός που εστάλη στον Ομπάμα εντοπίστηκε στην Ουάσινγκτον ενώ της κ. Κλίντον στη Νέα Υόρκη.

Η ίδια η Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας για το περιστατικό, είπε πως τόσο η ίδια όσο και ο Μπιλ Κλίντον είναι μια χαρά και επαίνεσε τη Μυστική Υπηρεσία για την αντίδρασή της.

Το ύποπτο πακέτο που έφτασε στα γραφεία της βουλευτού των Δημοκρατικών Debbie Wasserman Schultz είχε ως παραλήπτη τον πρώην γενικό εισαγγελέα των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ αλλά είχε λάθος διεύθυνση.

Έφτασε στο γραφείο της βουλευτού επειδή εμφανιζόταν ως αποστολέας. Η διεύθυνσή της ήταν και στα πακέτα που εστάλησαν στους Ομπάμα, Κλίντον και Σόρος.

Ωστόσο, οι Αρχές εξηγούν ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει την Wasserman Schultz με την αποστολή των πακέτων.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης αύξησε τις περιπολίες των αστυνομικών σε διάφορες περιοχής της πόλης ενώ στις έρευνες εμπλέκεται πλέον ενεργά και το FBI.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ