ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Παραχαράκτες είχαν μετατρέψει θέρετρο σε... νομισματοκοπείο

Βουλγαρία: Παραχαράκτες είχαν μετατρέψει θέρετρο σε... νομισματοκοπείο
Φωτογραφία Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση των βουλγαρικών Αρχών στην οποία συνέδραμαν εισαγγελείς, στελέχη της Europol και των μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ, εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα παραχάραξης νομισμάτων, το οποίο είχε μετατρέψει ένα πολυτελές θέρετρο σε νομισματοκοπείο.

Συγκεκριμένα, ένοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στο πολυτελές ξενοδοχείο «Cantilena», στην περιοχή Sunny Beach στη Μαύρη Θάλασσα, το υπόγειο του οποίου είχε μετατραπεί σε υπερσύγχρονο εργαστήριο παραχάραξης ευρώ.

Στην έρευνα βρέθηκε ένα… βουνό από πλαστά χαρτονομίσματα, αξίας 12,5 εκατ. των 100 και 500 ευρώ και ακόμη 1,8 εκατομμύρια σε χαρτονομίσματα των 50 δολαρίων.

Το παραθαλάσσιο θέρετρο Sunny Beach, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», βρίσκεται 434 χιλιόμετρα ανατολικά της Σόφιας και είναι ένας παράδεισος που συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες απ΄όλη την Ευρώπη. Διαθέτει πάνω από 100 πολυτελή και μεσαία ξενοδοχεία, δύο μεγάλα πάρκινγκ και περισσότερα από 150 εστιατόρια. Οι Βούλγαροι δεν το προτιμούν, επειδή οι παροχές του είναι ακριβές, ωστόσο δέχεται μεγάλο αριθμό παραθεριστών από τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ιταλία και άλλες χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης.

Το «Cantilena» είναι ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων και το παράνομο εργαστήρι είχε στηθεί στο υπόγειό του. Τα μέλη του κυκλώματος έπαιρναν όλα τα μέτρα προφύλαξης και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν ήταν υπερσύγχρονα με αποτέλεσμα τα πλαστά χαρτονομίσματα να είναι ολόιδια με τα κανονικά.

Ο Βούλγαρος αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ιβάν Γκέσεφ έκανε λόγο για «το μεγαλύτερο εργαστήριο» που έχει εντοπιστεί τα «τελευταία 30 χρόνια». Η παρακολούθηση είχε ξεκινήσει από τις αρχές του έτους και ύστερα από 10 μήνες συλλογής στοιχείων πραγματοποιήθηκε η έφοδος, τη στιγμή που η παραγωγή ήταν έτοιμη να διατεθεί στην Ευρώπη.

Συνελήφθησαν επί το έργον τέσσερα μέλη του κυκλώματος, ανάμεσα τους και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου. Ο ένας εκ των συλληφθέντων είναι γνωστός στις Αρχές από παλαιότερες υποθέσεις.

Οι βουλγαρικές Αρχές εκτιμούν ότι τα πλαστά χαρτονομίσματα θα διοχετεύονταν σε όλη την κεντρική Ευρώπη, ενώ δεν αποκλείεται να γίνονταν δοκιμαστικές αποστολές με μικρό αριθμό σε γειτονικές χώρες, κυρίως στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ