ΚΟΣΜΟΣ

Το 2024 έρχεται η πρώτη... διαστημική γέννα

Το 2024 έρχεται η πρώτη... διαστημική γέννα
Courtesy @astro_ricky/NASA/Handout via REUTERS

Έχουμε ακούσει για τη δυνατότητα τουριστικών ταξιδιών στο διάστημα, όπως και για σχέδια ανθρώπινου αποικισμού του. Τώρα πλέον ακούμε και για τη δυνατότητα… γέννας σε αυτό.  Γυναίκες εθελόντριες, οι οποίες θα τολμήσουν να γεννήσουν σε ένα ασυνήθιστο περιβάλλον, μακριά από τη Γη και πιο συγκεκριμένα στο… διάστημα, αναζητούνται από επιστήμονες.

Το εν λόγω πείραμα προγραμματίζεται για το 2024, και στόχος του είναι να γεννηθεί το πρώτο… εξωγήινο πλάσμα, στο πλαίσιο του ανθρώπινου αποικισμού στο διάστημα.

Πίσω από το φιλόδοξο αυτό σχέδιο βρίσκεται η SpaceLife Origin, με έδρα της την Ολλανδία.

«Εάν η ανθρωπότητα θέλει να γίνει ένα πολύ-πλανητικό είδος, πρέπει να μάθουμε επίσης πώς να αναπαραγόμαστε στο διάστημα», δήλωσε ο CEO και ιδρυτής της εταιρείας, Kees Mulder.

Πριν από την γέννα, η εταιρεία θα κάνει κάποιες προκαταρκτικές δοκιμές. Επί του παρόντος αναπτύσσει ένα «διαστημικό εκκολαπτήριο εμβρύων», το οποίο θα σταλεί στο διάστημα το 2021 μεταφέροντας σπέρμα και σπερματοζωάρια.

Στη συνέχεια, θα ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία, με τη γονιμοποίηση του ωαρίου, και, αν όλα πάνε καλά, το έμβρυο θα αρχίσει να αναπτύσσεται.

Μετά από τέσσερις μέρες, το «εκκολαπτήριο» θα επιστρέψει στη Γη, όπου το γονιμοποιημένο ωάριο θα τοποθετηθεί με τεχνητή γονιμοποίηση, προκειμένου να υπάρξει γέννα. Η πρώτη γέννα το 2021 θα πραγματοποιηθεί στη Γη, ωστόσο, το πλάνο είναι το 2024, αυτή να γίνει στο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια μιας αποστολής 24-έως 36 ωρών, η έγκυος γυναίκα και μια ομάδα γιατρών θα εκτοξεύονται σε δορυφόρο, όπου η γυναίκα θα γεννά σε απόσταση 400 χιλιομέτρων από τη Γη, περιγράφει τη διαδικασία εκπρόσωπος της εταιρείας και προσθέτει ότι η διαδικασία θα ελαχιστοποιεί όλους τους πιθανούς κινδύνους και θα γίνεται σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα που ισχύουν στη Γη.

«Ένα μικρό βήμα για ένα μωρό, αλλά ένα γιγάντιο μωρουδίστικο βήμα για την ανθρωπότητα», ανέφερε ο Dr. Egbert Edelbroek.

Το πείραμα, πάντως, δεν θα είναι φτηνό, αφού σύμφωνα με την εταιρεία, το κόστος μόνο για τη σύλληψη του εμβρύου στο διάστημα, θα μπορούσε να αγγίξει τα 5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η γέννα ακόμα περισσότερα.

Η επιλογή των υποψηφίων θα ξεκινήσει το 2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ