ΚΟΣΜΟΣ

Συντριβή αεροσκάφους Ινδονησία: Άγνωστο αν υπάρχουν επιζώντες

Συντριβή αεροσκάφους Ινδονησία: Άγνωστο αν υπάρχουν επιζώντες
Antara Foto/PT Pertamina/Handout via REUTERS

Μεγάλη έρευνα εντοπισμού και διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ινδονησία για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων από την συντριβή του αεροσκάφους της εταιρίας Lion Air, το οποίο μετέφερε 189 επιβαίνοντες – πλήρωμα και επιβάτες.

Η πτήση χάθηκε από τα ραντάρ 13 λεπτά μετά την απογείωσή της από την Τζακάρτα και είχε προορισμό Πανγκάλ Πινάνγκ, στο νησί Μπανγκά.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν υπάρχουν επιζώντες», σημείωσε ο επικεφαλής των σωστικών ομάδων Muhmmad Syaugi σε συνέντευξη Τύπου, γνωστοποιώντας πως το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου. «Ελπίζουμε, προσευχόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε», είπε αναφορικά με την ύπαρξη επιζώντων.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, αντικείμενα όπως ακουστικά και σωσίβια εντοπίστηκαν σε βάθος 30-35 μέτρων κοντά στο σημείο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, ένα Boeing 737 MAX 8.

«Είμαστε ήδη εκεί, τα σκάφη, τα ελικόπτερα επιχειρούν πάνω από τα νερά για να βοηθήσουν», δήλωσε ο Syaugi. «Επιχειρούμε να κάνουμε κατάδυση για να εντοπίσουμε το ναυάγιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, στην πτήση επέβαιναν τουλάχιστον 23 κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

«Δεν τολμάμε να πούμε τι συνέβη, ακόμη», ανέφερε ο Edward Sirait, ο γενικός διευθυντής της Lion Air στο πρακτορείο ειδήσεων. «Είμαστε μπερδεμένοι σχετικά με το γιατί, επειδή είναι καινούργιο αεροσκάφος».

Σε ανακοίνωσή της η ιδιοκτήτρια εταιρία γνωστοποίησε πως τόσο ο πιλότος όσο και ο συγκυβερνήτης του ήταν ιδιαίτερα έμπειροι, έχοντας συνολικά 11.000 ώρες πτήσεων.

Συντρίμμια, που φέρεται να ανήκουν στο αεροσκάφος – συμπεριλαμβάνονται καθίσματα – εντοπίστηκαν κοντά στην θάλασσας της Ιάβα, όπως δήλωσε άλλος αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής της ινδονησιακής υπηρεσίας ασφάλειας μεταφορών, δεν μπόρεσε να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους συνετρίβη το αεροσκάφος και τόνισε πως πρέπει να αναμένουμε τον εντοπισμό των μαύρων κουτιών.

Ειδικοί ασφαλείας αναφέρουν πως σχεδόν όλα τα ατυχήματα τέτοιου είδους συμβαίνουν λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων και είναι σπάνιες οι φορές που η έρευνα καταλήγει σε έναν και μόνο παράγοντα.

Source: Rescuers find debris of Lion Air flight JT 610 after crash near Jakarta by Newsflare

Το αεροσκάφος είχε εμφανίσει πρόβλημα στο παρελθόν

Το αεροσκάφος που κατέπεσε είχε παρουσιάσει τεχνικό πρόβλημα στο παρελθόν, το οποίο, όμως, είχε αντιμετωπίσει βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας.

«Το αεροσκάφος αυτό είχε πετάξει στο παρελθόν από την Ντενπασάρ στην Τσενκαρένγκ (στη Τζακάρτα). Υπήρχε αναφορά για ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο λύθηκε βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας», δήλωσε ο Έντουαρντ Σιράιτ στους δημοσιογράφους, αρνούμενος να διευκρινίσει τη φύση του προβλήματος.

Ο Σιράιτ πρόσθεσε ότι η Lion AIr διαθέτει 11 αεροσκάφη του ίδιου μοντέλου, Boeing 737 Max 8 και τα υπόλοιπα αεροπλάνα δεν έχουν εμφανίσει αυτό το τεχνικό πρόβλημα.

Ο Σιράιτ επεσήμανε ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει να καθηλώσει τα υπόλοιπα Boeing 737 του στόλου της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ