ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Θανατοποινίτης αναμένεται να εκτελεστεί με ένεση, όπως και ο αδερφός του πριν 18 χρόνια

ΗΠΑ: Θανατοποινίτης αναμένεται να εκτελεστεί με ένεση, όπως και ο αδερφός του πριν 18 χρόνια
Φωτογραφία αρχείου PIXABAY

Ένας 56χρονος Αμερικανός αναμένεται να εκτελεστεί σήμερα. Δευτέρα, με τη χορήγηση θανατηφόρας ένεσης στη Νότια Ντακότα, όπως είχε γίνει με τον αδελφό του πριν από 18 χρόνια στην Οκλαχόμα.

Ο Ρόντνεϊ Μπέργκετ καταδικάστηκε στη θανατική ποινή το 2012 για τη δολοφονία ενός δεσμοφύλακα, κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας απόδρασης κι ενώ εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για δύο απόπειρες φόνου και έναν βιασμό.

Στη δίκη του το 2012, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «του αξίζει η θανατική ποινή».

Η εκτέλεσή του καθυστέρησε έπειτα από αλλεπάλληλες προσφυγές. Όμως το 2016 απέσυρε την έφεση που είχε ασκήσει, γράφοντας στον δικαστή που εξέταζε την υπόθεσή του ότι θα προτιμούσε να πεθάνει παρά να «ζήσει άλλα 30 χρόνια σε ένα κλουβί».

Ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Ρότζερ Τζέιμς Μπέργκετ, εκτελέστηκε το 2000 στην Οκλαχόμα, σε ηλικία 39 ετών, κατηγορούμενος για τη δολοφονία το 1985 ενός καθηγητή μαθηματικών από τον οποίο ήθελε να κλέψει το αυτοκίνητό του. Στην εκτέλεσή του δεν παρέστη κανένα μέλος της οικογένειάς του, έγραφε εκείνη την εποχή ο Τύπος.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οι δύο άνδρες γεννήθηκαν σε μια οικογένεια με προβλήματα, όπως αλκοολισμό και ενδοοικογενειακή βία.

Οι αρχές της Νότιας Ντακότας, που έχει πραγματοποιήσει τρεις εκτελέσεις από τότε που το Ανώτατο Δικαστήριο επανέφερε την θανατική ποινή το 1976, όρισαν την περασμένη εβδομάδα την εκτέλεση του Μπέργκετ για αυτήν τη Δευτέρα.

Δύο δικηγόροι προσέφυγαν εκτάκτως στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ώστε να αναβληθεί η απόφαση εκτέλεσης. Ο ένας διαμαρτυρήθηκε για τη μέθοδο εκτέλεσης, ο άλλος υποστήριξε ότι ο Ρόντνεϊ Μπέργκετ πάσχει από νοητική υστέρηση γεγονός που τον καθιστά ακατάλληλο να εκτελεστεί. Το Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές.

Ο Ρόντνεϊ Μπέργκετ, που κρατείται στο σωφρονιστικό ίδρυμα Σιου Φαλς, ζήτησε για τελευταίο γεύμα του κρέπες, βάφλες, λουκάνικα και αυγά.

Ο αδελφός του είχε φάει τσίζμπεργκερ με μπέικον, με τηγανιτά κρεμμύδια και είχε πιει μπίρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ