ΚΟΣΜΟΣ

Μετανάστες από την Ονδούρα κολυμπούν μέχρι το Μεξικό - Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιώτες στα σύνορα

Μετανάστες από την Ονδούρα κολυμπούν μέχρι το Μεξικό - Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιώτες στα σύνορα
REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Εκατοντάδες μετανάστες από την Ονδούρα έπεσαν στον ποταμό Σουτσιάτε στο Τουκούν Ουμάν, στα σύνορα της Γουατεμάλας με το Μεξικό για να μπορέσουν να περάσουν στη χώρα και να συνεχίσουν τον δρόμο τους προς τις ΗΠΑ.

Προκειμένου να παρακάμψουν την περιοχή που έχει αποκλείσει η μεξικανική συνοριακή αστυνομία στη γέφυρα που βρίσκεται στα σύνορα των δύο χωρών, το πλήθος, μεταξύ αυτών πολλές γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, μπήκαν στα ορμητικά νερά του ποταμού.

Ορισμένοι επιβιβάστηκαν σε αυτοσχέδιες σχεδίες που κατασκεύασαν με σαμπρέλες, άλλοι ξεκίνησαν να κολυμπούν κι άλλοι σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα για να μην παρασυρθούν από τα ρεύματα και να καταφέρουν να βγουν στην απέναντι όχθη.

Μία ημέρα πριν, οι μεξικανικές Αρχές εμπόδισαν την είσοδο σε χιλιάδες υπηκόους της Ονδούρας από τη Γουατεμάλα, με τη βοήθεια μονάδων αντιμετώπισης ταραχών.

Ένας πολίτης από την Ονδούρα έχασε τη ζωή του, την Κυριακή, αφού χτυπήθηκε από βλήμα, καθώς οι μετανάστες επιχειρούσαν να περάσουν σπρώχνοντας στο Μεξικό.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, φαίνεται πως τραυματίστηκε θανάσιμα από πλαστική σφαίρα που έριξε η αστυνομία του Μεξικού.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Μεξικού, Αλφόνσο Ναβαρέτε, αρνήθηκε ότι την ευθύνη φέρουν οι δυνάμεις επιβολής του νόμου. «Δεν οπλοφορούσαν ούτε είχαν πλαστικές σφαίρες» διαβεβαίωσε.

Το καραβάνι των μεταναστών ξεκίνησε και πάλι τη Δευτέρα το ταξίδι του από το νότιο Μεξικό προς την πρωτεύουσα της χώρας. Οι μετανάστες αναχώρησαν το πρωί από το Ταπανατεπέκ προς το Νιλτεπέκ, στην πολιτεία Οαχάκα (νότια), σε απόσταση 56 χιλιομέτρων.

Πολλοί κατάφεραν και επιβιβάστηκαν σε οχήματα για να συνεχίσουν την πορεία τους, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Προχωράω, έως εκεί που ο Θεός θελήσει. Για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μου» δήλωσε η Εντίτ Ματεό, 32 ετών, η οποία ταξιδεύει με τους δυο της γιους ηλικίας 4 και 14 ετών.

«Αυτά τα σύνορα πρέπει να ανοίξουν για εμάς, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το καταφέρουμε» σχολίασε στο AFP ο Νταβίντ Γκονσάλες, ένας μετανάστης από την Ονδούρα. «Ακούσαμε ότι ο στρατός βρίσκεται εκεί, όμως εμείς ερχόμαστε με ειρηνικές προθέσεις» συμπλήρωσε.

5.200 Αμερικανοί στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό

Παράλληλα, ο αμερικανικός στρατός θα αναπτύξει 5.200 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων και ενόπλους, κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό, όπως ανακοίνωσε υψηλόβαθμος στρατηγός.

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) το κατέστησε σαφές ότι η ασφάλεια των συνόρων είναι θέμα εθνικής ασφάλειας», είπε ο στρατηγός Τέρενς Ο'Σόνεσι, ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμενω, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, 800 στρατιώτερς κατευθύνονται «αυτήν την ώρα» στο Τέξας για να βοηθήσουν στην ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό.

«Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα αναπτύξουμε περισσότερους από 5.200 στρατιώτες στα νοτιοδυτικά σύνορα», συνέχισε ο Ο'Σόνεσι. Ήδη στην περιοχή βρίσκονται περίπου 2.000 μέλη της Εθνοφρουράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ