Δύο «μνηστήρες» για τη θέση της Μέρκελ ζητούν απευθείας εκλογή του προέδρου από τα μέλη του CDU
Πηγή: REUTERS/Ralph Orlowski

Δύο από τους υποψηφίους για την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ζητούν ο επόμενος πρόεδρος να εκλεγεί απευθείας από τη βάση των μελών του κόμματος.

Ο επιχειρηματίας Αντρέας Ρίτσενχοφ, ο οποίος έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του πολύ πριν η Μέρκελ δηλώσει την πρόθεσή της να μην είναι εκ νέου υποψήφια, τόνισε στην εφημερίδα Bild ότι η εκλογή δεν θα πρέπει να γίνει από τους συνέδρους, αλλά από την βάση, από τα μέλη του κόμματος.

«Η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ θέλει μια νέα κουλτούρα συζήτησης στο κόμμα. Το εννοεί πραγματικά; Τότε οι υποψήφιοι να σταθούν ενώπιον των μελών του CDU και να συζητήσουν τα προβλήματά των πολιτών. Στο τέλος, ζητώ την άμεση εκλογή από τους πολίτες», δήλωσε ο κ. Ρίτσενχοφ στην εφημερίδα.

Γερμανία: Οι επίδοξοι διάδοχοι της Μέρκελ στο «θρόνο» του CDU

Ταυτόσημη άποψη εξέφρασε και ένας δεύτερος υποψήφιος, ο καθηγητής Ματίας Χερντέγκεν, ο οποίος δήλωσε, επίσης, στην Bild ότι μια απευθείας εκλογή θα έδινε φωνή στα μέλη του κόμματος, ενώ η συζήτηση θα επέστρεφε στην ουσία των θεμάτων.

Στο μεταξύ η υπουργός άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα προκειμένου να διαδεχθεί την Μέρκελ στο κόμμα και σημείωσε ότι η ίδια θα είναι προσηλωμένη σε όποιον και αν εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος.

Διαβάστε επίσης