ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η Τουρκία δημιουργεί αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς

Ερντογάν: Η Τουρκία δημιουργεί αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς
Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Η Τουρκία ξεκίνησε τις εργασίες για να κατασκευάσει το πρώτο εγχώριας παραγωγής αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς και η πρώτη παράδοση σχεδιάζεται για το 2021, αποκάλυψε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Επιπλέον, η Άγκυρα αγοράσει και πυραύλους επιφανείας-αέρος S-400 από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος S-400 θα αρχίσει τον Οκτώβριο του 2019, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε πως η απόκτηση των S-400 θα μπορούσε να ενεργοποιήσει την επιβολή του ειδικού νόμου CAATSA για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κατασκευάστρια εταιρία των S-400, Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC, βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την απόφαση που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση στις 27 Οκτωβρίου 2017.

«Η απόκτηση των S-400 θα μπορούσε ενδεχομένως να ενεργοποιήσει δράσεις στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω της Επιβολής Κυρώσεων (CAATSA) και να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ικανότητα των ΗΠΑ να συνεργάζονται με την Τουρκία σε όλο το φάσμα του αμυντικού εμπορίου», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επίσης, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει πως «οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την ασφάλεια της Τουρκίας και για την ικανότητα της Τουρκίας να αμυνθεί», υπενθυμίζοντας το γεγονός ότι έχουν προσφέρει τη συνεργασία τους στον τομέα της αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας.

Παρ’ όλα όμως αυτά, η ανακοίνωση ξεκαθαρίζει ότι «οι ΗΠΑ έχουν επίσης καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες για τα σχέδιά της να προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ