ΚΟΣΜΟΣ

«Τελεσίγραφο» της Βόρειας Κορέας υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ

«Τελεσίγραφο» της Βόρειας Κορέας υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
EPA/KEVIN LIM

Μετά από μήνες «εκεχειρίας» με τις ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα ανεβάζει για ακόμη μια φορά τους τόνους προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση Τραμπ δεν άρει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της χώρας τότε θα συνεχίσει να αναπτύσσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας τονίζει ότι εάν οι ΗΠΑ δεν αλλάξουν στάση, τότε θα επιστρέψει στις πυρηνικές της φιλοδοξίες.

Ωστόσο, η Πιονγιάνγκ δεν απείλησε να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον. Κατηγόρησε δε, την αμερικανική κυβέρνηση για οπισθοχώρηση από τις δεσμεύσεις των Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους τον Ιούνιο.

Είναι η πρώτη φορά από τον Απρίλιο που η Βόρεια Κορέα προχωρά σε μια τέτοια προκλητική εξαγγελία και ισχυρίζεται ότι θα συνεχίσει τις δοκιμές όπλων.

Σε δηλώσεις του στο Fox News χτες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει με τον ομόλογό του στη Βόρεια Κορέα μέσα στην εβδομάδα. Παρόλα αυτά, ο Πομπέο δεν ξεκαθάρισε πού και πότε θα πραγματοποιηθεί το ραντεβού.

Στην κορυφή της «ατζέντας» των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί η διαδικασία της αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας αλλά και το ενδεχόμενο δεύτερου τετ-α-τετ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Πρέπει να γίνει ακόμη αρκετή δουλειά αλλά θεωρώ ότι οι οικονομικές πιέσεις δεν θα υποχωρήσουν μέχρι ο Κιμ Γιονγκ Ουν να τηρήσει τις δεσμεύσεις του» είπε ο Μάικ Πομπέο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ