Αστεροειδής Ουμουαμούα: Αστρονόμοι του Χάρβαρντ μελετούν την πιθανή εξωγήινη προέλευσή του
Πηγή: YouTube/Capture

Μια νέα μελέτη αστρονόμων του Χάρβαρντ εισηγείται το ενδεχόμενο ο αστεροειδής Ουμουαμούα, που πέρασε από το ηλιακό μας σύστημα τον Οκτώβρη του 2017, να είναι ηλιακό πανί εξωγήινης προέλευσης.

Τον Οκτώβρη του 2017 το Πανοραμικό Τηλεσκόπιο Έρευνας και το Σύστημα Ταχείας Αντίδρασης-1 (Pan-STARRS-1) στη Χαβάη ανακοίνωσε την πρώτη ανίχνευση ενός διαστειρωτού αστεροειδούς, που ονομάστηκε Ουμουαμούα. Κατά τους μήνες που ακολουθήσαν, οι αστρονόμοι διεξήγαγαν μια σειρά μελετών προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερη εικόνα του σχήματος και του μεγέθους του αστεροειδή.

Οι αστρονόμοι διαπίστωσαν ότι ο Ουμουαμούα έχει χαρακτηριστικά και κομήτη και αστεροειδή, ενώ αρχικά υπήρχαν εικασίες, που βασίζονταν στο σχήμα του, ότι μπορεί να ήταν ένα διαστρικό διαστημικό σκάφος. Ωστόσο, μια νέα μελέτη αστρονόμων του Χάρβαρντ εισηγείται το ενδεχόμενο ότι ο αστεροειδής Ουμουαμούα είναι ηλιακό πανί εξωγήινης προέλευσης.

Μετά την ανάλυση των εικόνων, διαπιστώθηκε ότι ο Oumuamua είχε επιταχύνει, αντί να επιβραδύνει όπως αναμενόταν. Η πιο πιθανή εξήγηση, ήταν ότι το Oumuamua εξαέριζε υλικό από την επιφάνεια του λόγω ηλιακής θέρμανσης.

Η μελέτη με τον τίτλο «Θα μπορούσε η πίεση της ηλιακής ακτινοβολίας να εξηγήσει την ιδιαίτερη επιτάχυνση του Ουμουαμούα;» δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο από τον Σμούελ Μπιάλι, μεταδιδακτορικό καθηγητή στο Ινστιτούτο Θεωρίας και Υπολογισμών του Κέντρου Αστροφυσικής του Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν, τον καθηγητή Άμπρααμ Λεμπ, διευθυντή του προαναφερόμενου Ινστιτούτου και τον Φρανκ Μπερντ, καθηγητή Επιστημών στο Χάρβαρντ και πρόεδρο της συμβουλευτικής επιτροπής του Breakthrough Starshot.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η περίεργη επιτάχυνση μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της ηλιακής ακτινοβολίας που σπρώχνει ένα γιγάντιο ηλιακό πανί. Διαπίστωσαν ότι ένα πανί με πάχος μόλις ένα χιλιοστό θα ήταν αρκετό για ένα φύλλο από στερεό υλικό να επιβιώσει από το ταξίδι σε όλο τον γαλαξία.

«Εξηγούμε την υπερβολική επιτάχυνση του Ουμουαμούα μακριά από τον Ήλιο, ως αποτέλεσμα της δύναμης που ασκεί η ηλιακή ακτινοβολία στην επιφάνεια του. Το αντικείμενο πρέπει να είναι εξαιρετικά λεπτό, και του επιτρέπει να λειτουργεί σαν ένα ελαφρύ ηλιακό πανί. Είναι πιθανό να κινείται στον διαστρικό χώρο ως συντρίμμι από προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η μελέτη.

«Εναλλακτικά, ένα άλλο σενάριο είναι ο Ουμουαμούα να είναι ένα πλήρως λειτουργικός εξερευνητής που έχει σταλεί σκόπιμα στη Γη από ένα εξωγήινο πολιτισμό», υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Δείτε εδώ τη μελέτη.

 

Διαβάστε επίσης