ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Καληδονία: «Όχι» στην ανεξαρτησία από τη Γαλλία

Νέα Καληδονία: «Όχι» στην ανεξαρτησία από τη Γαλλία
REUTERS/Ann Wang/φωτογραφία αρχείου

Το γαλλικό αρχιπέλαγος της Νέας Καληδονίας στον Νότιο Ειρηνικό ψήφισε με ποσοστό 59,5% κατά της ανεξαρτησίας από τη Γαλλία στο δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα, με καταμετρημένα τα δύο τρίτα των ψήφων, ανέφερε στον ιστότοπό του το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο NC La 1ere.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 80,7%.

Το δημοψήφισμα, αποτέλεσμα μιας 30χρονης διαδικασίας αποαποικιοποίησης, είναι η πρώτη ψηφοφορία που διεξάγεται για την αυτονομία μιας γαλλικής περιοχής αφότου το Τζιμπουτί, στο Κέρας της Αφρικής, ψήφισε για την ανεξαρτησία του το 1977.

Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να απαντήσουν "ναι" ή "όχι" στην ερώτηση: "Θέλετε η Νέα Καληδονία να γίνει εθνικά κυρίαρχη και ανεξάρτητη;".

Η Νέα Καληδονία ανακαλύφθηκε από τον Βρετανό εξερευνητή Τζέιμς Κουκ. Έγινε γαλλική αποικία το 1853 και απέχει περισσότερα από 16.700 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Γαλλία.

Την εποχή της αποικιοκρατίας οι Κανάκ ήταν αποκλεισμένοι από το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής. Το 1878 ξέσπασε η πρώτη εξέγερση, λίγο καιρό αφού εντοπίστηκαν μεγάλα αποθέματα νικελίου – σήμερα τα εκμεταλλεύεται η εταιρεία SLN, θυγατρική της γαλλικής Eramet.

Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας και εκείνων που ήθελαν να παραμείνει η Νέα Καληδονία γαλλική. Η σφαγή του 1988 σε ένα σπήλαιο στο νησί Ουβέα, όπου σκοτώθηκαν 19 αυτονομιστές ιθαγενείς και δύο Γάλλοι στρατιώτες, οδήγησε σε συνομιλίες για το μέλλον του νησιού. Με τη συμφωνία του 1998 προβλέφθηκε ότι θα διενεργηθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στα τέλη του 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ