Τραμπ: Σταδιακή επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι επιθυμεί να επιβάλει σταδιακά κυρώσεις στην πετρελαϊκή αγορά του Ιράν, επικαλούμενος ανησυχίες για αναταράξεις στις αγορές ενέργειας και πρόκληση ραγδαίας ανόδου των τιμών παγκοσμίως.
«Με το πετρέλαιο, είναι πολύ ενδιαφέρον. Έχουμε τις σκληρότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί ποτέ, αλλά στο πετρέλαιο θέλουμε να προχωρήσουμε λίγο πιο αργά, επειδή δεν θέλω να οδηγήσω σε άνοδο τις τιμές πετρελαίου παγκοσμίως», είπε σε δημοσιογράφους.
«Αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτε με το Ιράν…Μπορώ να κατεβάσω στο μηδέν τις εξαγωγές του ιρανικού πετρελαίου αμέσως αλλά αυτό θα προκαλέσει σοκ στις αγορές. Δεν επιθυμώ να προκαλέσω άνοδο στις τιμές πετρελαίου», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των οκτώ χωρών που εξαιρούνται προσωρινά από το εμπάργκο πετρελαίου, που προβλέπει το πρόγραμμα των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Πομπέο, οι προσωρινές εξαιρέσεις για το ιρανικό πετρέλαιο χορηγούνται επίσης στην Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.
Ανέφερε, επίσης, ότι περισσότερες από 20 χώρες έχουν ήδη διακόψει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, μειώνοντας τις ιρανικές εξαγωγές κατά ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Μεγάλες καταστροφές στην Πορτογαλία από την καταιγίδα Κριστίν - Ζημιές δισεκατομμυρίων
21:34
Η Ιορδανία δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιεί το έδαφός της για επίθεση στο Ιράν
21:27
Σοβαρές ζημιές από την κακοκαιρία: Κατολισθήσεις, πλημμύρες και ρήγμα 200 μέτρων στην Ιονία Οδό (pics&vids)
21:20
Απόθεμα σπάνιων γαιών επιδιώκουν να δημιουργήσουν οι ΗΠΑ - Στόχος η μείωση της εξάρτησης από την Κίνα
21:16