ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Συμφωνία Παλαιστίνης - Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός

Γάζα: Συμφωνία Παλαιστίνης - Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός
REUTERS/Suhaib Salem

Παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, ανάμεσά τους και η Χαμάς, ανακοίνωσαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, η οποία επιτεύχθηκε με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου.

Οι οργανώσεις τόνισαν ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία αν το εβραϊκό κράτος τη σεβαστεί.

«Οι προσπάθειες της Αιγύπτου κατέληξαν στην επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ της αντίστασης και του σιωνιστικού εχθρού και η αντίσταση θα τη σεβαστεί εφόσον την τηρήσει και ο σιωνιστικός εχθρός», ανέφεραν οι οργανώσεις με κοινό ανακοινωθέν τους.

Δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο από την ισραηλινή πλευρά, αν και το Ισραήλ συνήθως αποφεύγει να σχολιάζει τέτοιες ανακοινώσεις.

Υπενθυμίζεται πως οι πλέον σφοδρές συγκρούσεις μετά τον πόλεμο του 2014 που ξέσπασαν από την Κυριακή το βράδυ κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο έξι Παλαιστινίων, εκ των οποίων οι πέντε ήταν μαχητές και ο έκτος ένας Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε στο Ισραήλ.

Η Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις έχουν εκτοξεύσει περίπου 400 ρουκέτες και όλμους από τον παλαιστινιακό θύλακα προς την ισραηλινή επικράτεια. Ο ισραηλινός στρατός έχει βομβαρδίσει δεκάδες θέσεις της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ.

Πριν από την έκδοση του ανακοινωθέντος, ο Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής της Χαμάς, δήλωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση θα τηρήσει την εκεχειρία αν το Ισραήλ σταματήσει πρώτα τις επιθέσεις.

Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας, έπειτα από συνεδρίαση που διήρκησε έξι ώρες, ανακοίνωσε ότι διέταξε το στρατό να συνεχίσει τις επιθέσεις στην Γάζα, «όπως κρίνει αναγκαίο».

Νεκρός Παλαιστίνιος από ισραηλινό πλήγμα

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας από ισραηλινό πλήγμα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, ανεβάζοντας σε έξι τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί σε λιγότερο από ένα 24ωρο από ισραηλινά πυρά.

Στη Λωρίδα της Γάζας και στα περίχωρά της, σημειώνεται από χθες, Δευτέρα, το απόγευμα, η χειρότερη σύγκρουση με το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 2014, με τη ρίψη εκατοντάδων ρουκετών από τους Παλαιστίνιους εναντίον του Ισραήλ και δεκάδες ισραηλινά πλήγματα κατά θέσεων των Παλαιστινίων.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, περιοχή που ελέγχεται από τη Χαμάς, κατονόμασε το νεκρό ως τον 26χρονο Χάλεντ Αλ Σάλταν. «Άλλος ένας τραυματίστηκε», πρόσθεσε το υπουργείο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε, από την πλευρά του, ότι η πολεμική του αεροπορία άνοιξε πυρ εναντίον ενός Παλαιστίνιου που βρισκόταν σε ομάδα η οποία έριχνε πυραύλους προς την κατεύθυνση του Ισραήλ, χωρίς να διευκρινίσει αν αυτός σκοτώθηκε.

Η Χαμάς αξιώνει να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για τους «βομβαρδισμούς αμάχων και πολιτικών υποδομών» από το Ισραήλ

Την ίδια ώρα, η Χαμάς, η ισλαμιστική παράταξη η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, αξίωσε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για την «εσκεμμένη στοχοθέτηση αμάχων και πολιτικών υποδομών» από το Ισραήλ.

«Η ισραηλινή δύναμη κατοχής παραβιάζει όλες τις κόκκινες γραμμές και καταπατά όλους τους διεθνείς κανόνες», κατήγγειλε η παλαιστινιακή οργάνωση με ανακοίνωσή της.

«Θα έπρεπε να κηρυχθεί αμέσως τώρα η έναρξη ανεξάρτητης έρευνας για τα ειδεχθή ισραηλινά εγκλήματα» και η Χαμάς είναι «έτοιμη να δώσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για τα ισραηλινά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», συνεχίζει η ανακοίνωση, με την οποία η οργάνωση προτρέπει τον ΟΗΕ να παραπέμψει το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η Χαμάς υποστήριξε ότι μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν «μόνο πολιτικούς στόχους» μετά την κλιμάκωση της βίας την Κυριακή. Η κυβέρνηση του Ισραήλ από την πλευρά της κατηγορεί πάγια τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί εσκεμμένα αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ