ΚΟΣΜΟΣ

Ικανοποίηση Μέρκελ για Brexit: Το χειρότερο θα ήταν να μην υπάρχει συμφωνία

Ικανοποίηση Μέρκελ για Brexit: Το χειρότερο θα ήταν να μην υπάρχει συμφωνία
REUTERS/Axel Schmidt

Την ικανοποίησή της για το σχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξε η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τους κινδύνους εάν δεν τελεσφορήσει.

«Καταρχήν, είμαι πολύ ικανοποιημένη που, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις που δεν ήταν πάντα εύκολες, κατέστη δυνατό να διαμορφωθεί μια πρόταση» ανάμεσα στα δύο μέρη, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου στο Πότσδαμ του Βρανδεμβούργου, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως το κείμενο θα πρέπει ακόμη να λάβει την έγκριση των Βρετανών βουλευτών και των άλλων 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το χειρότερο θα ήταν αυτό να μην καταλήξει σε καμία συμφωνία», προειδοποίησε, καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση του κειμένου από ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο.

«Είναι ένα ενδεχόμενο που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα πως το κείμενο αποτελεί «βάση» για μια οριστική συμφωνία.

Ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, που είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης της Μέρκελ, προειδοποίησε κι αυτός για το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας στη διαδικασία διαζυγίου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

«Το χειρότερο που θα μπορούσε να γίνει είναι ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τόσο για τους πολίτες όσο και για τις οικονομικές προοπτικές», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης Σολτς στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ