ΚΟΣΜΟΣ

Πρόταση μομφής κατά της Μέι – Συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές

Πρόταση μομφής κατά της Μέι – Συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές
Matt Dunham/Pool via Reuters

Άλλη μία δύσκολη ημέρα βιώνει σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, αφού, μετά το ντόμινο παραιτήσεων στελεχών της κυβέρνησής της, το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής σε βάρος της είναι πλέον πολύ πιθανό.

Οι απαιτούμενες 48 επιστολές βουλευτών των Τόρις για την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της πρωθυπουργού συγκεντρώθηκαν, μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, ένας από τους πρώην υπουργούς της για το Brexit δήλωσε σήμερα ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα καταψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας της Μέι για το Brexit άρα εκείνη θα πρέπει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μια διαφορετική συμφωνία.

«Η πολιτική την οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε θα απορριφθεί, νομίζω, από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Τότε η πρωθυπουργός θα πρέπει να βρει μια εναλλακτική», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντέιβις.

Πάντως η Μέι αρνήθηκε επανειλημμένα σήμερα να αποκλείσει τη δυνατότητα στους υπουργούς της να ψηφίσουν ελεύθερα στο σχέδιο συμφωνίας για το Brexit, κάτι το οποίο επιτρέπει στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά των επιθυμιών του κόμματός τους.

«Θα εξετάσουμε τη συμφωνία όταν θα επιστρέψει. Υπάρχει συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης στη χώρα αυτή. Η κυβερνητική πολιτική είναι κυβερνητική πολιτική», τόνισε, όταν ρωτήθηκε εάν το υπουργικό συμβούλιο θα ψηφίσει ελεύθερα.



Νωρίτερα σήμερα, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) διεμήνυσε ότι η συμφωνία που έκλεισε το Συντηρητικό Κόμμα με το βορειοϊρλανδικό κόμμα για το Brexit ακυρώνεται, εκτός εάν η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αντικατασταθεί από νέο ηγέτη, κατά πληροφορίες που δημοσιεύει η Telegraph.

Κατά το δημοσίευμα της δεξιάς βρετανικής εφημερίδας, το DUP απείλησε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι η υποστήριξή του προς τους Τόρις εφεξής «εξαρτάται από το ποιος (θα) είναι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».

Η Telegraph επικαλείται πηγές στο περιβάλλον της επικεφαλής του DUP, Αρλίν Φόστερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ