ΚΟΣΜΟΣ

«Ο άντρας μου μού έκοψε τα χέρια με τσεκούρι»: Η εξομολόγηση θύματος ενδοοικογενειακής βίας

«Ο άντρας μου μού έκοψε τα χέρια με τσεκούρι»: Η εξομολόγηση θύματος ενδοοικογενειακής βίας
Capture/YouTube/BBC News

«Με οδήγησε στο δάσος. Μου είπε ‘βάλε τα χέρια του στον κορμό του δέντρου. Έκλαιγα, ούρλιαζα, τον παρακαλούσα. Μου είπε να κοιτάξω αλλού και ξεκίνησε να κόβει τα χέρια μου με ένα τσεκούρι».

Με αυτά τα λόγια περιγράφει η Margarita Gracheva το περιστατικό που σημάδεψε για πάντα τη ζωή της. Τον Δεκέμβριο του 2017 ο ζηλόφθων άντρας της νεαρής Ρωσίδας την οδήγησε στο δάσος και της έκοψε τα χέρια.

Η υπόθεσή της έχει γίνει το ισχυρότερο «όπλο» στα χέρια ακτιβιστών που διαδηλώνουν κατά των ποινών «χάδι» που επιβάλλονται στη Ρωσία για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας.

Έναν μήνα πριν από το τραγικό συμβάν ο σύζυγος της Gracheva, με τον οποίον έχουν δύο παιδιά, την είχε απειλήσει με ένα μαχαίρι.

«Πήρε ένα μαχαίρι και το έβαλε στον λαιμό μου», λέει η Ρωσίδα, περιγράφοντας στο BBC τις βίαιες στιγμές που βίωσε. «Έλεγε συνέχεια: "Παραδέξου το. Με απατάς ή όχι"».

Η νεαρή απευθύνθηκε στην αστυνομία θεωρώντας πως θα λάβει βοήθεια, όμως οι αστυνομικοί της είπαν πως ήταν ένας απλός καυγάς και πως θα τα ξαναβρεί σύντομα με τον σύζυγό της.

«Έκλεισαν τον φάκελο τον Δεκέμβριο. Τρεις ημέρες αργότερα με πήγε στο δάσος».

Το 2017 η Ρωσία μείωσε τις ποινές που επιβάλλονται σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας. Αν, παραδείγματος χάριν, κάποιος καταγγελθεί για επίθεση κατά μέλους της οικογένειάς του, αλλά είναι η πρώτη τέτοια καταγγελία στο πρόσωπό του και το θύμα δεν χρειαστεί νοσηλεία τότε θα του επιβληθεί ένα απλό πρόστιμο.

44787655 139248077038100 5712002780772696064 n

Η Margarita Gracheva/Πηγή: Facebook/Маргарита Грачева

Όπως αποκάλυψε η Gracheva όταν κατήγγειλε τον σύζυγό της για ξυλοδαρμό τού επιβλήθηκε ένα πρόστιμο 132 ευρώ.

Ο πρώην, πλέον, άντρας του θύματος συνελήφθη, ομολόγησε την πράξη του.

Μετά την επίθεση άφησε τα χέρια της Gracheva στο δάσος, όπου αργότερα τα βρήκαν οι Αρχές. Έκτοτε η γυναίκα έχει υποβληθεί σε μία σειρά από επεμβάσεις για να μπορέσει να μην χάσει τα άνω άκρα της.

Οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν μόνο το αριστερό της χέρι. Όταν έγινε γνωστή η ιστορία της, έλαβε δωρεές απ΄όλο τον κόσμο για να αποκτήσει ένα βιονικό δεξί χέρι.

«Δεν μπορώ να αισθανθώ τη γούνα της γάτας», λέει χαϊδεύοντας τη γάτα με το αριστερό της χέρι. «Αλλά, αισθάνομαι το κρύο και το ζεστό».

Όσο για τα δύο παιδιά της αυτά δεν έχουν μάθει τι ακριβώς έχει συμβεί, νομίζουν ότι η μητέρα τους έχασε τα χέρια της σε κάποιο ατύχημα.

Η Gracheva ήλπιζε να επιβληθεί στον σύζυγό της η ισόβια κάθειρξη, καθώς, όπως τόνισε, μόνο έτσι θα ήταν ασφαλής, όμως το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 14 χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ