ΚΟΣΜΟΣ

«Βολές» Κομισιόν κατά Ουγγαρίας για την υπόθεση Γκρούεφσκι

«Βολές» Κομισιόν κατά Ουγγαρίας για την υπόθεση Γκρούεφσκι
REUTERS/Ognen Teofilovski

Οι κανόνες δικαίου πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Αυτό είναι το σχόλιο που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ερωτηθείσα για τη φυγάδευση του πρώην πρωθυπουργού της πΓΔΜΝίκολα Γκρούεφσκι, με τη διαμεσολάβηση των ουγγρικών Αρχών.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μάγια Κοσίγιαντσιτς, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απολύτως ενήμερη για την υπόθεση Γκρούεφσκι και πως δεν θέλει να σχολιάσει δικαστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «το κράτος δικαίου είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ και θα πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλες τις χώρες της ΕΕ και από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες».

Η Μ. Κασίγιαντσιτς πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή αναμένει από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δράσουν σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τους σχετικούς κανόνες» και ότι η δικαστική διαδικασία δεν θα πρέπει να πολιτικοποιηθεί.



Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, ενώ έχει καταδικαστεί από το Δικαστήριο της χώρας του με διετή φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας, διαφθορά, εκλογική απάτη και παράνομες υποκλοπές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γκρούεφσκι, το διαβατήριο του οποίου έχει κατασχεθεί από τις Αρχές της πΓΔΜ, κατάφερε να διαφύγει με τη βοήθεια της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ