Ρωσικά ΜΜΕ: Η Αθήνα προωθεί στις Βρυξέλλες την επέκταση του αγωγού Turkish Stream
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Eurokinissi / MotionTeam-ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Στην αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για τον αγωγό Turkish Stream, κατά την ομιλία του στο Thessaloniki Summit 2018, και στην ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας στα Βαλκάνια, επικεντρώθηκαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. 

«H Ελλάδα προωθεί στις Βρυξέλλες την κατασκευή της δεύτερης διακλάδωσης του αγωγού Turkish Stream» έγραψε η οικονομική εφημερίδα Kommersant, ενώ το ρωσικό πρακτορείο TASS στο τηλεγράφημα του με τίτλο «Η Ελλάδα προωθεί στις Βρυξέλλες την συνέχεια του Turkish Stream στο έδαφος της», αναφέρεται εκτενώς στην ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή των Βαλκανίων, παρουσία του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, της πρωθυπουργού της Σερβίας και της αντιπρέδρου της ρουμανικής κυβέρνησης, αναφέρθηκε στην «δυνατότητα διακλάδωσης του αγωγού EastMed προς τα Βαλκάνια» αλλά και στις προοπτικές που θα μπορούσε να έχει η επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα.

«Την ίδια στιγμή όμως, διερευνούμε, όπως προείπα, και τη δυνατότητα διακλάδωσης του αγωγού EastMed προς τα Βαλκάνια, αλλά δεν έχουμε σταματήσει να εργαζόμαστε και σε ένα τρίτο project, προωθώντας στις Βρυξέλλες τις σημαντικές προοπτικές που θα μπορούσε να έχει η επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στον αγωγό Turkish Stream, η υποθαλάσσια εγκατάσταση του οποίου φθάνει στο τέλος της αυτές τις μέρες.

Στις 19 Νοεμβρίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παρακολουθήσουν την ολοκλήρωση του υποθαλάσσιου τμήματος του  αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream.

Οι δύο πρόεδροι, όπως έγραψε η εφημερίδα Izvestia επικαλουμένη τον σύμβουλο του Ρώσου προέδρου επί διεθνών θεμάτων Γιούρι Oυσακόφ, θα παρακολουθήσουν την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του αγωγού, από την Κωνσταντινούπολη μέσω μιας μορφής τηλεδιάσκεψης.

Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα έχει μήκος 910 χιλιόμετρα και θα καταλήγει στα τουρκικά παράλια, ενώ το χερσαίο του τμήμα θα έχει μήκος 180 χιλιομέτρων.

Η πρώτη διακλάδωση του αγωγού θα προμηθεύει με φυσικό αέριο την τουρκική αγορά, ενώ η δεύτερη γραμμή, η οποία απαιτεί την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προμηθεύει, εφόσον δοθεί η έγκριση από την ΕΕ, τις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ισχύς της κάθε γραμμής είναι 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Διαβάστε επίσης