ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Δεν εξετάζουμε την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία

Τραμπ: Δεν εξετάζουμε την έκδοση του Γκιουλέν στην Τουρκία
REUTERS/Yuri Gripas

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε ότι δεν σκέφτεται να εκδώσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, για να ικανοποιήσει την Άγκυρα, ώστε να σταματήσει τις πιέσεις στη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. 

«Όχι, δεν εξετάζουμε την έκδοσή του», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους, όταν τον ρώτησαν σχετικά με την πιθανότητα έκδοσης του ιεροκήρυκα, διαψεύδοντας πληροφορίες του NBC που ήθελαν τον Λευκό Οίκο να αναζητά νόμιμους τρόπους για να απελάσει από τις ΗΠΑ τον ιμάμη, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως τον βασικό ενορχηστρωτή του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι σχέσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν είναι καλές, ενώ εξέφρασε και την επιθυμία να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Τουρκία. Επίσης περιέγραψε τη Σαουδική Αραβία ως έναν «αληθινά εντυπωσιακό σύμμαχο αναφορικά με την οικονομική και επαγγελματική ανάπτυξη».

Όπως είχε μεταδώσει το αμερικανικό δίκτυο, επικαλούμενο τέσσερις πηγές, δόθηκαν οδηγίες προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI με τις οποίες ζητείται να ξανανοιχθεί ο φάκελος για την έκδοση του Γκιουλέν, καθώς και ένα αίτημα προς το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας με το οποίο ζητούνται πληροφορίες σχετικά με το νομικό καθεστώς του στις ΗΠΑ.

Διαψεύδει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την απέλαση Γκιουλέν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαιτεί επί χρόνια την έκδοση Γκιουλέν στην Τουρκία, ενώ μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, η Άγκυρα υπέβαλε στις αμερικανικές αρχές επίσημο αίτημα έκδοσης.

Μία επιλογή που πρόσφατα συζήτησαν αξιωματούχοι της τουρκικής και της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να εξωθηθεί ο Γκιουλέν να μεταφερθεί στην Νότια Αφρική, παρά να σταλεί κατευθείαν στην Τουρκία, αν η έκδοση του δεν καταστεί δυνατή, τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία νομική βάση να στείλουν τον μουσουλμάνο κληρικό στην Νότια Αφρική, πρόσθεσαν. Ως εκ τούτου, αυτό δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, εκτός και αν ο Γκιουλέν μετεγκατασθεί προθύμως στην αφρικανική χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ