«Αν δεν έχεις λεφτά ή εξουσία πεθαίνεις σε χαντάκι»: Τι αποκαλύπτει Βορειοκορεάτης αποστάτης
Πηγή: CNNi

Βορειοκορεάτης στρατιώτης που «συνελήφθη» από κάμερα ασφαλείας πέρυσι κατά την προσπάθειά του να διαφύγει μέσω της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, στη Νότια Κορέα, αποκαλύπτει πολλές άγνωστες πτυχές της ζωής στη Β. Κορέα, μεταξύ των οποίων και ότι η πλειονότητα των νέων δεν είναι πιστή στον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Δίνοντας την πρώτη του συνέντευξη, ο Oh Chong-song δήλωσε σε ιαπωνικά και νοτιοκορεατικά μέσα πως μετά την φυγή του, σήμερα είναι «ένας νέος άνθρωπος, με νέο όνομα» αφού ζει πλέον στη Νότια Κορέα.

Αναπολώντας την τολμηρή του κίνηση να φύγει από το καθεστώς, ο 24χρονος τότε στρατιώτης θυμάται πως βορειοκορεάτες πυροβόλησαν προς το μέρος του περίπου πέντε φορές.

Γαζωμένο από σφαίρες, μεταφέρθηκε με ασφάλεια από στρατιώτες της Νότιας Κορέας στο νοσοκομείο, με ελικόπτερο. Μάλιστα, ο στρατιωτικός γιατρός, όταν είδε τις πληγές του είπε χαρακτηριστικά: «Είναι σαν σπασμένο βάζο, δεν μπορούμε να του χορηγήσουμε αρκετό αίμα».

Το συγκλονιστικό στην ιστορία του είναι πως οι στρατιώτες που άνοιξαν πυρ εναντίον του ήταν φίλοι του, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ίδιος στην εφημερίδα Sankei, ωστόσο όπως λέει, καταλαβαίνει πως βρίσκονταν σε δύσκολη θέση.

«Αν δεν πυροβολήσουν, θα τιμωρηθούν αυστηρά. Αν ήμουν στη θέση τους, θα με πυροβολούσα και εγώ».

Έμεινε νοσηλευόμενος μέχρι και τον Φεβρουάριο και ακόμη πηγαίνει τακτικά στο νοσοκομείο για εξετάσεις. Τα νεύρα από τα χέρια του έχουν αφαιρεθεί και δεν μπορεί να νοιώσει πόνο, όμως είναι ζωντανός.

Ο Oh γεννήθηκε σε μια εύπορη στρατιωτική οικογένεια. Κατατάχτηκε στο στρατό το 2010 και είχε τη θέση του οδηγού ενός ανώτερου αξιωματούχου.

«Αν δεν έχεις λεφτά ή εξουσία, πεθαίνεις σε χαντάκι», δήλωσε.

Μιλώντας για την προηγούμενη δουλειά του, όταν ήταν αστυνομικός περιγράφει πως μπορεί να έβγαζε τα μάτια σε όσους παραβίαζαν το νόμο και μάλιστα θα του δίνανε και χρήματα, ενώ παραδέχεται πως απειλούσε με φυλάκιση όσους δεν τον δωροδοκούσαν.

Αναφερόμενος περισσότερο για τη ζωή στη Βόρεια Κορέα, αναφέρει πως όταν υποβλήθηκε σε εξετάσεις στη Νότια Κορέα, οι γιατροί τον ενημέρωσαν πως είχε παράσιτα, τα οποία απέκτησε λόγω του λιπάσματος που χρησιμοποιούν στη χώρα, το οποίο είναι από ανθρώπινα περιττώματα. «Οι περισσότεροι έχουν παράσιτα στη Β. Κορέα», δήλωσε.

171122173544 north korea parasites 1 exlarge 169

Πηγή: CNNi

«Στο στρατό, χρησιμοποιούν τα σκεύη χωρίς να τα πλένουν ποτέ, όμως τα παράσιτα δεν αναπτύσσονται σε ανθρώπους που είναι υποσιτισμένους. Στην περίπτωσή μου, βρέθηκαν, γιατί ήμουν σε καλή κατάσταση».

Συμπλήρωσε πως υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε τρόφιμα και αγαθά και έτσι ο κόσμος δείχνει απάθεια προς τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Οι άνθρωποι της ηλικίας μου, περίπου το 80% είναι αδιάφοροι και δεν νιώθουν πιστοί απέναντι στον Κιμ. Δεν είναι σε θέση να δώσει φαγητό στους ανθρώπους, αλλά η κληρονομική διαδοχή συνεχίζεται - αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αδιαφορία και τη μη αφοσίωση», λέει.

Επίσης, είπε ότι οι αξιωματικοί αρέσκονται στα ιαπωνικά αγαθά. «Τα Nissan Patrol χρησιμοποιούνται μόνο από αυτούς. Οι Βορειοκορεάτες καταδικάζουν την πολιτική της Ιαπωνίας, αλλά σέβονται την οικονομία της», καταλήγει.

North Korean defector: 'If you don't have money or power, you die in a ditch'
By Euan McKirdy, CNN

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!