ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Κασόγκι: Στο «φως» τα ανατριχιαστικά ηχητικά ντοκουμέντα

Δολοφονία Κασόγκι: Στο «φως» τα ανατριχιαστικά ηχητικά ντοκουμέντα
REUTERS/Osman Orsal/File Photo

Αποτροπιασμό προκαλούν οι τελευταίοι διάλογοι του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, λίγο πριν από τη δολοφονία του.

Οι εν λόγω διάλογοι ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την τουρκική ιστοσελίδα Haberturk, η οποία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για τις ηχογραφήσεις από τις τελευταίες στιγμές της ζωής του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

«Άφησε το χέρι μου! Τι νομίζεις ότι κάνεις;» φέρεται να είπε ο Κασόγκι ενώ βρισκόταν στο τμήμα του προξενείου για την έκδοση βίζας όταν κάποιος τον άρπαξε από το χέρι. Σύμφωνα με τον τουρκικό ιστότοπο, αμέσως μόλις μπήκε ο αρθρογράφος της Washington Post στο προξενείο, τον έπιασαν τέσσερα άτομα, ένα απ’ τα οποία τον άρπαξε απ’ το χέρι, και τον οδήγησαν στη «Β μονάδα» του προξενείου, όπου στεγάζονται διοικητικά τμήματα.

Εκτός από τους τέσσερις άνδρες, άλλοι τρεις άνδρες ακούγονται, πέραν του Κασόγκι. Ένας απ’ αυτoύς ήταν και ο Μαχέρ Αμπντουλαζίζ Μουτρέμπ, ο φερόμενος ως επικεφαλής της 15μελούς «ομάδας των εκτελεστών», ενώ ένα άλλο πρόσωπο που κατονομάζεται είναι ο πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμαντ αλ Οτάιμπι.

«Προδότη! Θα λογοδοτήσεις», ακούγεται να φωνάζει ο Μουτρέμπ, σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα όταν ο 59χρονος μεταφέρθηκε στο χώρο των διοικητικών υπηρεσιών του προξενείου. Τα υπόλοιπα λεπτά του ηχητικού ντοκουμέντου περιλαμβάνουν καβγά, αλλά και θορύβους από βασανιστήρια.

Ο ίδιος ακούγεται σε 19 τηλεφωνικές κλήσεις από τρίτο δωμάτιο του προξενείου, εκεί όπου βρίσκεται το γραφείο του πρόξενου. Το πρώτο από αυτά τα τηλεφωνήματα έγινε 13 λεπτά αφού ο Κασόγκι μπήκε στο προξενείο. Ο Μουτρέμπ τηλεφώνησε τότε στον Σαούντ αλ Καχτάνι, κορυφαίο συνεργάτη του Σαουδάραβα πρίγκιπα.

Επί 11 λεπτά ακούγονται ήχοι από βασανιστήρια και ξυλοδαρμό και ακολουθεί σιωπή που διαρκεί 1 ώρα και 15 λεπτά. Σε αυτό το διάστημα εκτιμάται ότι οι Σαουδάραβες πράκτορες χρησιμοποίησαν τις συσκευές παρεμβολής που είχαν μαζί τους.

Στη συνέχεια ακούγονται τρεις άνδρες να κατεβαίνουν τρέχοντας μια σκάλα, με τον έναν να κλειδώνει την πόρτα του πρώτου δωματίου και τον δεύτερο να δίνει εντολή να διαγραφούν τα όσα έχουν καταγράψει οι κάμερες ασφαλείας, πριν αφαιρέσει τους σκληρούς δίσκους.

Μια άλλη φωνή «σπάει» τη σιωπή. «Είναι περίεργο να φοράς τα ρούχα ενός ανθρώπου τον οποίο σκοτώσαμε 20 λεπτά πριν».

Η φωνή αυτή ανήκει στον 57χρονο Μουσταφά αλ Μοντάινι, τον άνθρωπο που επελέγη ως σωσίας του Κασόγκι να βγει και να περπατήσει σε πολυσύχναστα σημεία της Κωνσταντινούπολης ώστε να καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας και να φανεί ότι ο Κασόγκι ζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ