ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουγγαρία χορήγησε άσυλο στον Γκρουέφσκι

Η Ουγγαρία χορήγησε άσυλο στον Γκρουέφσκι
REUTERS/Ognen Teofilovski/File Photo

Άσυλο στον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι χορήγησε η Ουγγαρία, αναφέρει η ουγγρική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Magyar Idok.

Η εφημερίδα, η οποία δεν κατονομάζει τις πηγές της, σημειώνει ακόμα ότι η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Ασύλου της Ουγγαρίας διαπίστωσε ότι πληρούνται οι νομικοί όροι για τη χορήγηση ασύλου.

Μέχρι στιγμής, η ουγγρική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει την είδηση.

Σημειώνεται ότι ο Γκρουέφσκι, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα διέφυγε στην Ουγγαρία, είχε ζητήσει άσυλο σε ουγγρική διπλωματική αποστολή εκτός της πΓΔΜ.

Χθες, Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της πΓΔΜ προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον πρέσβη της Ουγγαρίας στη χώρα, σχετικά με τη διαφυγή του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Γκρούεφσκι, ο οποίος παραιτήθηκε το 2016 έπειτα από 10 χρόνια στην εξουσία, αναχώρησε για τη Βουδαπέστη έξι μήνες μετά την καταδίκη του σε φυλάκιση δύο ετών με κατηγορίες για διαφθορά.

Η αστυνομία της πΓΔΜ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αφού δεν εμφανίσθηκε στη φυλακή για να αρχίσει να εκτίει την ποινή του.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν είχε υποστηρίξει τον εθνικιστή Γκρούεφσκι πριν από τις εκλογές που διεξήχθησαν το 2017 στην πΓΔΜ και είχε επαινέσει τις προσπάθειες του κόμματος του Γκρούεφσκι να σταματήσει μετανάστες που περνούσαν μέσω των Βαλκανίων για να μεταβούν στη δυτική Ευρώπη.

Από το γραφείο του Ορμπάν έχει ανακοινωθεί πως το αίτημα του Γκρούεφσκι για άσυλο αποτελεί αποκλειστικά νομικό ζήτημα και πως θα το χειριστεί η αρμόδια αρχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ