ΚΟΣΜΟΣ

«Κλείδωσε» η συμφωνία για τις σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας μετά το Brexit

«Κλείδωσε» η συμφωνία για τις σχέσεις ΕΕ-Βρετανίας μετά το Brexit
REUTERS/Yves Herman

Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για την αρχή που θα διέπει τις μεταξύ τους σχέσεις στη μετά-Brexit εποχή.

«Οι πολιτικοί ηγέτες της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν κατ' αρχήν σ' ένα κείμενο για το πλαίσιο των σχέσεών τους μετά το Brexit, το οποίο έχει τη μορφή ενός σχεδίου «πολιτικής δήλωσης» που μπορεί να επικυρωθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Το κείμενο αυτό, το οποίο θα επισυναφθεί στη συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, «καθορίζει τις παραμέτρους μιας φιλόδοξης, ευρείας, εμπεριστατωμένης και ευέλικτης σύμπραξης» στο εμπόριο, την εξωτερική πολιτική, την αμυντική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας, σύμφωνα με το κείμενο των 26 σελίδων, το οποίο είδε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για ένα κείμενο που δεν θα έχει νομική ισχύ, αλλά αποφασιστικής σημασίας πολιτική αξία, για τον προσδιορισμό του πλαισίου των νέων διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν μετά το Brexit, στις 29 Μαρτίου 2019.

«Μόλις έστειλα στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ ένα σχέδιο πολιτικής διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.

Το κείμενο αυτό «συμφωνήθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών» και έχει γίνει αποδεκτό επί της αρχής σε πολιτικό επίπεδο, υπό την επιφύλαξη της έγκρισης των ηγετών», κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στο έγγραφο, το οποίο εστάλη στις χώρες μέλη, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών συμφώνησαν επίσης ότι η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit μπορεί να παραταθεί μέχρι και για δύο χρόνια μετά το τέλος του 2020, την προβλεπόμενη αρχικά ημερομηνία από την συνθήκη αποχώρησης.

Κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δίνει την οικονομική του συμβολή.

Η αγγλική λίρα ενισχύθηκε κατά 1% σήμερα απέναντι στο δολάριο μετά την ανακοίνωση της προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να προχωρήσει εντός της ημέρας σε δήλωση προς το βρετανικό κοινοβούλιο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η συντηρητική πρωθυπουργός έκανε χθες μία επίσκεψη - αστραπή στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσε μετά την συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι θα επιστρέψει το Σάββατο στις Βρυξέλλες, την παραμονή της συνόδου κορυφής, για την ολοκλήρωση της τελικής συμφωνίας του διαζυγίου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα ότι «μένει να διεξαχθούν πολλές συνομιλίες» για να επιτευχθεί μία μεγάλη τελική συμφωνία για το Brexit.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν έδωσε χθες το βράδυ λεπτομέρειες για τα σημεία τριβής που δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας, αν και είναι υψηλή η ένταση τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την τύχη του Γιβραλτάρ και το θέμα της πρόσβασης των ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά χωρικά ύδατα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ