ΚΟΣΜΟΣ

Σαλβίνι κατά Μοσκοβισί: Η Ιταλία δεν είναι έθνος πωλητών χαλιών ή ζητιάνων

Σαλβίνι κατά Μοσκοβισί: Η Ιταλία δεν είναι έθνος πωλητών χαλιών ή ζητιάνων
REUTERS/Max Rossi/File Photo

Επίθεση κατά του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, υπογραμμίζοντας πως χάνει την υπομονή του με τις δηλώσεις του Ευρωπαίου αξιωματούχου.

Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Σαλβίνι δήλωσε: «Η Ιταλία δεν είναι έθνος πωλητών χαλιών ή ζητιάνων. Ο Μοσκοβίσι συνεχίζει να προσβάλλει την Ιταλία, αλλά ο μισθός του πληρώνεται και από τους Ιταλούς».

«Αρκετά! Η υπομονή μας τελείωσε», πρόσθεσε ο υπουργός και επικεφαλής της Λέγκας.

Την οργή του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης «πυροδότησε» μια δήλωση του κ. Μοσκοβισί, ο οποίος φέρεται να δήλωσε πως δεν είχε καμία πρόθεση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρώμη «σαν να βρίσκεται σε κάποιο παζάρι χαλιών».

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, έχει ξεκαθαρίσει πως η χώρα του δεν πρόκειται να κάνει πίσω σε οποιοδήποτε σημείο του Προϋπολογισμού της, σε περίπτωση που διακυβεύονται τα συμφέροντα των Ιταλών.

Ο κ. Κόντε τόνισε, μάλιστα, πως το υψηλό spread των ομολόγων δεν βοηθά την όλη κατάσταση και ζήτησε να καταβληθούν προσπάθειες από όλες τις πλευρές, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica» αναφέρει πως ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα επιθυμεί να δει τον κ. Κόντε να καταλήγει σε συμφωνία με την ΕΕ.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης θέλουν διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό, ενώ σύμφωνα με την Il Messaggero η Λέγκα είναι ανοικτή στην αλλαγή του νόμου για τον Προϋπολογισμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ