ΚΟΣΜΟΣ

Black Friday: Χαμηλός ο τζίρος στη Γαλλία λόγω των «κίτρινων γιλέκων»

Black Friday: Χαμηλός ο τζίρος στη Γαλλία λόγω των «κίτρινων γιλέκων»
REUTERS/Eric Gaillard

Οι καταστηματάρχες στη Γαλλία προειδοποίησαν, ότι οι παρατεταμένες διαδηλώσεις θα επηρεάσουν την αγοραστική κίνηση την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και κατά συνέπεια θα απειληθούν θέσεις εργασίας. 

Επί μια εβδομάδα, διαδηλωτές ντυμένοι με φωσφορίζοντα κίτρινα γιλέκα έχουν αποκλείσει κεντρικές οδικές αρτηρίες στη χώρα, καίγοντας οδοφράγματα και σχηματίζοντας αυτοκινητοπομπές με φορτηγά που κινούνται αργά για να εμποδίσουν την πρόσβαση σε δεξαμενές καυσίμων, εμπορικά κέντρα και ορισμένα εργοστάσια.

Η αναταραχή αυτή είναι ένα δίλημμα για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εμφανίζεται ως πρωτοστάτης στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και θέλει οι Γάλλοι να στραφούν στην πράσινη ενέργεια.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι τώρα αντιμέτωπος και με τη μεγάλη δυσαρέσκεια των επιχειρήσεων και την προειδοποίηση των εταιριών λιανικού εμπορίου ότι οι κινητοποιήσεις βλάπτουν το εμπόριο και την οικονομία γενικότερα.

Το ημερήσιο εισόδημα των λιανοπωλητών μειώθηκε κατά 35% το περασμένο Σάββατο, την πρώτη ημέρα των διαμαρτυριών των "κίτρινων γιλέκων" όπως αποκαλούνται, στις οποίες μετείχαν σχεδόν 300.000 διαδηλωτές.

«Έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα καθώς μερικά καταστήματα έμειναν κλειστά για μια εβδομάδα εξαιτίας των αποκλεισμών. Μια εβδομάδα χωρίς έσοδα είναι δραματική για την εταιρία», δήλωσε ο Ζακ Κρεϊσέλ, επικεφαλής της Γαλλικής Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου (FCD).

Η FCD εκπροσωπεί εταιρίες λιανικού εμπορίου, ανάμεσά τους οι Carrefour, Casino και Fnac Darty, για τις οποίες η Black Friday σηματοδοτεί την έναρξη της εορταστικής αγοραστικής περιόδου των Χριστουγέννων. «Είναι μια κρίσιμη περίοδος για τους λιανοπωλητές. Αν οι έμποροι δεν μπορούν να εργαστούν και οι καταναλωτές δεν μπορούν να αγοράσουν, τότε είναι επόμενο να πληγεί ο τομέας της απασχόλησης», δήλωσε.

Οι κινητοποιήσεις εισέρχονται αύριο, Σάββατο, στη δεύτερη εβδομάδα, με την αστυνομία να είναι ετοιμότητα για τυχόν συγκρούσεις, παρότι ο συνολικός αριθμός των διαδηλωτών μειώθηκε αισθητά.

Ο τουρισμός πλήττεται επίσης: ο Πύργος του Άιφελ θα είναι κλειστός το Σάββατο, λόγω των προγραμματισμένων διαδηλώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του πλέον δημοφιλούς τουριστικού προορισμού στο Παρίσι.

Το κλίμα αναστάτωσης έχει εξαπλωθεί και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ο Όμιλος PSA αναγκάστηκε να σταματήσει προσωρινά δύο γραμμές παραγωγής την Τετάρτη στο εργοστάσιο του στο Σοσό, όπου συναρμολογεί αυτοκίνητα της Peugeot και της Citroen, γιατί δεν μπορεί να παραλάβει εξαρτήματα και άλλα προϊόντα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ