ΚΟΣΜΟΣ

Ντιμιτρόφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών να γίνει κίνητρο για την επίλυση και άλλων προβλημάτων

Ντιμιτρόφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών να γίνει κίνητρο για την επίλυση και άλλων προβλημάτων
Φωτογραφία Αρχείου EPA/GEORGI LICOVSKI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ελπίδα του η Συμφωνία των Πρεσπών να «αποτελέσει πηγή έμπνευσης και κίνητρο και για άλλα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως ο διάλογος μεταξύ Πρίστινα και Βελιγραδίου», εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Μιλώντας στο βαλκανικό πρακτορείο ειδήσεων IBNA, στο περιθώριο της 4ης Υπουργικής Διάσκεψης Ελλάδας, πΓΔΜ, Αλβανίας και Βουλγαρίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο Ντιμιτρόφ αναφέρθηκε στη διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην χώρα του λέγοντας:

«Θα έχουμε μια συζήτηση στο Κοινοβούλιο, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου. Η διαδικασία δεν είναι απλή, αλλά γι’ αυτό την αποκαλούμε ιστορική. Είμαι πεπεισμένος ότι κάνουμε κάτι πολύ σημαντικό, δεν υπάρχει άλλο μέλλον πέρα από την εγγύτητα, τη φιλία και τη συμφιλίωση. Και είμαστε σταθερά προσηλωμένοι, αυτή είναι η προτεραιότητά μας, να ολοκληρώσουμε το έργο μας και στη συνέχεια η διαδικασία θα κινηθεί στην Ελλάδα. Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο ενός τόσο σημαντικού θέματος που ήταν ανοικτό για 27 χρόνια και στην οικοδόμηση μιας γέφυρας προσέγγισης μεταξύ των δύο εθνών. Ο κόσμος είναι γεμάτος αβεβαιότητες, η ΕΕ είναι απασχολημένη με τα δικά της προβλήματα, ήρθε η ώρα να αναλάβουμε οι ίδιοι την ευθύνη για το πεπρωμένο και το μέλλον μας», τόνισε ο Ντιμιτρόφ.

Αναφορικά με τη διαφυγή του Νικολά Γκρουέφσκι και την κίνηση από την πλευρά της Ουγγαρίας να χορηγήσει άσυλο στον πρώην πρωθυπουργό της πΓΔΜ , ο κ.Ντιμιτρόφ τόνισε στο ΙΒΝΑ: «Είναι παράδοξο, διότι έχουμε το συμπέρασμα του Συμβουλίου της ΕΕ για γενικά θέματα, όπου απαιτείται νομικό συμπέρασμα και λογοδοσία για τις ενδείξεις κακουργημάτων που έχουν προκύψει σχετικά με τις τηλεφωνικές υποκλοπές. Έχουμε μια έκθεση σχετικά με την πρόοδο για το κράτος δικαίου όσον αφορά την περίοδο κατά την οποία ο Γκρούεφσκι βρισκόταν στην εξουσία. Και τώρα, το κράτος δικαίου δεν ισχύει μόνο για εμάς, αλλά για ολόκληρη την Ένωση. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε αυτήν την αρχή, είναι πολύ σημαντικό για τους πολίτες μας και θα επιδιώξουμε με νόμιμο τρόπο να πείσουμε τους Ούγγρους φίλους μας ότι το κράτος δικαίου είναι ισχυρότερη αρχή από την κυριαρχία του κυβερνήτη. Ο νόμος πρέπει να ισχύει εξίσου για όλους κι όχι επιλεκτικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ