ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ποροσένκο ζητεί από το κοινοβούλιο της χώρας να κηρύξει στρατιωτικό νόμο

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ποροσένκο ζητεί από το κοινοβούλιο της χώρας να κηρύξει στρατιωτικό νόμο
REUTERS/Kimimasa Mayama/Pool

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (26/11) ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο, τη Βέρχοβνα Ράντα, να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα, μετά τη σύλληψη τριών πλοίων του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού από τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ποροσένκο πρόσθεσε ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο καλείται να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, μέτρο που θα περιορίσει σημαντικά τις ελευθερίες των πολιτών και θα δώσει πολύ πιο ευρείες εξουσίες στους κρατικούς θεσμούς.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε ότι η επιβολή στρατιωτικού νόμου δεν θα μεταβάλει την κατάσταση στο Ντονμπάς, ούτε σημαίνει ότι το Κίεβο εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει επίθεση, όμως θα επιτρέψει στην ουκρανική κυβέρνηση την ανάληψη δράσης «για την υπεράσπιση της επικράτειάς της, την προστασία και την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών της».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας που συγκάλεσε ο Ποροσένκο, εγκρίθηκε η πρόταση να κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος για τουλάχιστον εξήντα ημέρες, κάτι όμως που θα πρέπει να εγκριθεί από το ουκρανικό κοινοβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ