ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες φάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές σε ακτή της Νέας Ζηλανδίας

Δεκάδες φάλαινες ξεβράστηκαν νεκρές σε ακτή της Νέας Ζηλανδίας
New Zealand Department of Conservation/Handout via REUTERS

Δύο κοπάδια φαλαινών, 145 συνολικά, ξεβράστηκαν στην ακτή του νησιού Στιούαρτ στη Νέα Ζηλανδία Πάνω από τις μισές ήταν ήδη νεκρές, ενώ στις υπόλοιπες έγινε ευθανασία, γιατί η διάσωσή τους ήταν δύσκολη.

Όπως μεταδίδει το BBC, τα ζώα βρέθηκαν στη στεριά σε διαφορετικά σημεία της ακτής, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων το ένα από το άλλο.

«Η απόμακρη τοποθεσία, η έλλειψη κοντινού προσωπικού και η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι φάλαινες, σήμαινε ότι το πιο ανθρώπινο πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε, ήταν να τους κάνουμε ευθανασία», ανέφερε εκπρόσωπος της περιφερειακής Υπηρεσία Διατήρησης.

Σε άλλο σημείο της χώρας, το περασμένο σαββατοκύριακο εντοπίστηκαν άλλες 12 φάλαινες-πυγμαίοι και ένας φυσητήρας. Τέσσερις εξ αυτών πέθαναν, ενώ υπάρχουν ελπίδες ότι οι υπόλοιπες οκτώ μπορούν να σωθούν.

Δεν είναι σπάνιο να ξεβράζονται φάλαινες στις ακτές της χώρας, με κατά μέσο όριο να καταγράφονται 85 περιστατικά το χρόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, πρόκειται για μεμονωμένες φάλαινες και όχι για ολόκληρα κοπάδια.

Δεν είναι γνωστό για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, ωστόσο πιθανές αιτίες μπορεί να είναι οι αρρώστιες, η απώλεια προσανατολισμού, οι παλίρροιες ή το κυνήγι από άλλα ζώα που τις απειλούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ