ΚΟΣΜΟΣ

Στο «κόκκινο» η κόντρα Κιέβου - Μόσχας: Η Ουκρανία απαγορεύει την είσοδο σε Ρώσους

Στο «κόκκινο» η κόντρα Κιέβου - Μόσχας: Η Ουκρανία απαγορεύει την είσοδο σε Ρώσους
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Νέο «χτύπημα» στις σχέσεις του Κιέβου - Μόσχας επήλθε σήμερα, με την ανακοίνωση από πλευράς του Ουκρανού προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, περί απαγόρευσης εισόδου στη χώρα  Ρώσων ηλικίας 16 έως 60 ετών.

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της κήρυξης στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Ποροσένκο η απόφαση έχει ως στόχο να σταματήσει η προσπάθεια της Ρωσίας να δημιουργήσει «ιδιωτικό στρατό» στα ουκρανικά εδάφη.

Ρωσία – Ουκρανία: Ένας καλά «κρυμμένος» πόλεμος αναδύεται από τη Μαύρη Θάλασσα

«Δεν θα τους επιτρέψω να διεξάγουν επιχειρήσεις ίδιες με αυτές του 2014», σημείωσε αναφερόμενος στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για το περιστατικό που συνέβη την περασμένη Κυριακή οδήγησε στη σύλληψη τριών ουκρανικών πλοίων και των πληρωμάτων τους. Η Ουκρανία φοβάται ότι αποτελεί προάγγελο μιας εισβολής πλήρους κλίμακας της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής συνοριακής πολιτικής της Ουκρανίας τόνισε, ωστόσο, πως θα υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις για ανθρωπιστικούς λόγους. Ως παράδειγμα έθεσε την ανάγκη Ρώσων να ταξιδέψουν στην Ουκρανία για να δώσουν το «παρών» στην κηδεία κάποιο συγγενικού τους προσώπου.

Αξιωματούχοι συμπλήρωσαν πως μπορεί να επιβάλουν περιορισμούς ακόμη και στα ταξίδια Ρώσων που διαμένουν σε ουκρανικό έδαφος.

Η απάντηση της Μόσχας

Ρώσος αξιωματούχος, απαντώντας στις ανακοινώσεις του Πέτρο Ποροσένκο, γνωστοποίησε πως η Μόσχα δεν προτίθεται να λάβει αντίστοιχα μέτρα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε πως η Ρωσία δεν σχεδιάζει αντίστοιχες απαγορεύσεις εισόδου για τους Ουκρανούς.

Η Ουκρανία ίσως απαντήσει με «αντίστοιχες ενέργειες»

Παράλληλα, ο Ίχορ Χουσκόφ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU), δήλωσε πως η Ουκρανία εξετάζει κατά πόσον θα απαντήσει με «αντίστοιχες ενέργειες» αναφορικά με το πυρ που άνοιξαν οι Ρώσοι στα ουκρανικά πλοία.

«Εξετάζονται αποφάσεις όσον αφορά τη διεξαγωγή κατάλληλων αντίστοιχων ενεργειών ως απάντηση στις ενέργειες του επιτιθέμενου», είπε ο Χουσκόφ.

Ακυρώθηκε η συνάντηση Πούτιν - Τραμπ

Στο πλαίσιο της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως ακυρώνει την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας G20.

«Με βάση το γεγονός ότι τα πλοία και οι ναυτικοί δεν έχουν επιστραφεί στην Ουκρανία από τη Ρωσία, αποφάσισα ότι θα ήταν καλύτερο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να ακυρώσω την προγραμματισμένη συνάντησή μου στην Αργεντινή με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Προσμένω σε μια ουσιώδη Σύνοδο Κορυφής μόλις επιλυθεί αυτή η κατάσταση» έγραψε στο Twitter o Τραμπ, μετά την αναχώρησή του για τη Σύνοδο Κορυφής της G20.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ