ΚΟΣΜΟΣ

Face… Off! Ο προμηθευτής κοκαΐνης του «Ελ Τσάπο» που άλλαξε πρόσωπο για να μην συλληφθεί

Face… Off! Ο προμηθευτής κοκαΐνης του «Ελ Τσάπο» που άλλαξε πρόσωπο για να μην συλληφθεί
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Για την πολυετή του συνεργασία με τον Χοακίν Ελ Τσάπο Γκουσμάν και τη μεταφορά χιλιάδων τόνων κοκαΐνης στις ΗΠΑ, μίλησε στο δικαστήριο ο άνθρωπος που έχει αλλάξειπρόσωπο, Χουάν Κάρλος Ραμίρεζ Αμπάντια.

Ο βαρόνος ναρκωτικών «Τσουπέτα» (Γλειφιτζούρι) - αυτό ήταν το παρατσούκλι του Αμπάντια - ήταν αρχηγός του καρτέλ Νορθ Βάλεϊ, ενώ άλλαξε το… πρόσωπό του με πλαστικές επεμβάσεις όταν φωτογραφία του διέρρευσε από τις Αρχές, ώστε να αποφύγει τη σύλληψη.

«Έκανα πολλές αλλαγές, στο σχήμα του σαγονιού, στα ζυγωματικά μου, στα μάτια μου, το στόμα μου, τα αφτιά μου και τη μύτη μου» δήλωσε χθες στους ενόρκους στο Μπρούκλιν.

Ο Αμπάντια, περιέγραψε λεπτομερώς πώς είχε αρχίσει να «εξαφανίζει» την ταυτότητά του σταδιακά από τη δεκαετία του ’90, δωροδοκώντας αστυνομικούς και αξιωματούχους για να διαγράψουν κάθε φωτογραφία και αρχείο σχετικά με την ύπαρξή του. Όμως λίγο μετά αντιλήφθηκε πως αυτό δεν ήταν αρκετό.

5587886


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Εκεί ήταν που αποφάσισε να ζητήσει δραστικές αλλαγές από πλαστικούς χειρουργούς στη Βραζιλία. Ακόμα και αυτές οι αλλαγές όμως, δεν ήταν αρκετές για να προστατευθεί.

Ο βαρόνος συνελήφθη το 2007, όταν η φωνή του αναγνωρίστηκε σε κλήση που παρακολουθούνταν από τις Αρχές.

6764974


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Στα 20 χρόνια δράσης του, ο Χουάν Κάρλος Ραμίρεζ Αμπάντια βοήθησε να μεταφερθούν περισσότερα από 400.000 κιλά κοκαΐνης στις ΗΠΑ και διέταξε τη δολοφονία τουλάχιστον 150 ατόμων. «Περνούσε» το εμπόρευμα στις ΗΠΑ μέσω Μεξικό, ρίχνοντας τα πακέτα με τα ναρκωτικά σε διάφορα σημεία από τα αεροπλάνα του.

Έπειτα, αναλάμβαναν δράση άλλα καρτέλ, ανάμεσα στα οποία και αυτό του Ελ Τσάπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ