ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Έφυγε» σε ηλικία 94 ετών ο Τζόρτζ Μπους ο πρεσβύτερος

ΗΠΑ: «Έφυγε» σε ηλικία 94 ετών ο Τζόρτζ Μπους ο πρεσβύτερος
REUTERS/Stringer/File Photo

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ  Μπους ο πρεσβύτερος, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οικογένειας.

Ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, επί του οποίου σήμανε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, έφυγε από τη ζωή στο Χιούστον.

Ο Μπους, γιος ενός γερουσιαστή και πιλότος του BΠαγκοσμίου Πολέμου, ήταν ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ και έζησε περισσότερο απ’ όλους τους προκατόχους του.

Ο θάνατός του στις 10:10 (ώρα κεντρικών ΗΠΑ) ανακοινώθηκε με δήλωση που εκδόθηκε από τον εκπρόσωπό του Τζιμ ΜακΓκραθ.

Έπασχε από τη νόσο του Πάρκινσον, γεγονός που τον υποχρέωσε να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις του. Τελευταία του δημόσια εμφάνιση ήταν στην κηδεία της συζύγου του Μπάρμπαρα η οποία απεβίωσε στις 17 Απριλίου του 2018.

Εμφανώς καταβεβλημένος από τη νόσο, ο Τζορτζ Μπους παρέστη στην τελετή καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Μία εβδομάδα αργότερα εισήλθε σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου, καθώς προσβλήθηκε από λοίμωξη.

2018 12 01T051845Z 1555047736 RC1B910192F0 RTRMADP 3 PEOPLE BUSH

Καλιφόρνια, Ιούλιος 1990 - Εγκαίνια βιβλιοθήκης Νίξον: Τέσσερις πρώην πρόεδροι, Ρόναλντ Ρίγκαν, Τζίμι Κάρτερ, Τζέραλντ Φορντ και Ρίτσαρντ Νίξον περπατούν στο πλευρό του τότε προέδρου, Τζορτζ Μπους - REUTERS/Gary Cameron/File Photo

Κατά τη θητεία του Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους σήμανε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου ενώ, έχοντας συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη συμμαχία στην ιστορία των κρατών, κατάφερε να κερδίσει τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, κατατροπώνοντας τον ιρακινό στρατό του Σαντάμ Χουσέιν.

Ο ίδιος έχασε την ευκαιρία να κερδίσει μια δεύτερη προεδρική θητεία, καθώς αθέτησε την υπόσχεσή του ότι δεν θα επιβάλει νέους φόρους.

Το «αντίο» του Τραμπ στον προκάτοχό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε σήμερα την «αταλάντευτη ηγεσία» του προκατόχου του.

«Μέσω της αυθεντικότητάς του, του πνεύματός του και της αταλάντευτης δέσμευσής του υπέρ της πίστης, της οικογένειας και της χώρας του, ο πρόεδρος Μπους ενέπνευσε γενιές αμερικανών συμπολιτών», αναφέρει ο Τραμπ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Μπουένος Άιρες, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ