ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Στην «ατζέντα» η ασφάλεια των πολιτών

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Στην «ατζέντα» η ασφάλεια των πολιτών
(EUROKINISSI / ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Οι επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συνέλθουν την εβδομάδα από 3 ως 9 Δεκεμβρίου προκειμένου να ψηφίσουν για θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ έναντι τρομοκρατών και εγκληματιών προερχόμενων από τρίτα κράτη, αλλά και την ασφάλειά τους ως καταναλωτών έναντι της χρήσης φυτοφαρμάκων και έναντι της χρήσης on line υπηρεσιών στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Οι ευρωβουλευτές θα προετοιμάσουν επίσης στην ολομέλεια του Στρασβούργου, που αρχίζει στις 10 Δεκεμβρίου, κατά την οποία σειρά για να μιλήσει για το μέλλον της Ευρώπης έχει ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Οι πολιτικές ομάδες θα προετοιμάσουν και την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει λίγες μέρες αργότερα.
Φυτοφάρμακα / Ειδική Επιτροπή

Την τελική της έκθεση αναμένεται να υιοθετήσει η ειδική επιτροπή για τα φυτοφάρμακα, στην οποία θα αναφέρονται τα πρώτα αποτελέσματα για το πόσο διαφανής και ανεξάρτητη ήταν η διαδικασία εξουσιοδότησης της ΕΕ και θα προτείνει μέτρα και συστάσεις (Πέμπτη).

Καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος

Δύο νομοθετικές προτάσεις προκειμένου να περιορίσουν τον χώρο δράσης τρομοκρατών και εγκληματιών θα ψηφιστούν από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών. Η μία αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης στην οικονομική πληροφόρηση των αρχών επιβολής του νόμου που ερευνούν σοβαρά εγκλήματα. Η δεύτερη αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας για την απόκτηση δελτίου ταυτότητας και στην μείωση της χρήσης πλαστών εγγράφων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκράτες και εγκληματίες προκειμένου να εισέλθουν στην ΕΕ από τρίτες χώρες (Δευτέρα).

Κώδικας θεωρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο εκσυγχρονισμός των ευρωπαϊκών κανόνων για βραχυχρόνιες παραμονές, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη θέματα ασφαλείας, προκλήσεις που συνδέονται με τη μετανάστευση και την τεχνολογική εξέλιξη, θα ψηφιστεί από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών τη Δευτέρα. Θα περιλαμβάνουν αλλαγές για τα χρονοδιαγράμματα των καταλυμάτων, τα έξοδα βίζας και αντικίνητρα για τις χώρες που δεν συνεργάζονται για την επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών.

Περιφερειακή ανάπτυξη και εδαφική συνεργασία

Κανόνες για τα προγράμματα Interreg προκειμένου να ενισχύσουν την κοινωνική και εδαφική συνεργασία προϋπολογισμού 8.43 δισ. ευρώ θα ψηφιστούν στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν υποστήριξη για κοινή δράση μεταξύ των εθνικών και τοπικών παικτών, μεταξύ διαφορετικών κρατών-μελών και γειτονικών κρατών και δράση για την ενίσχυση της ασφάλειας και της διαχείρισης της μετανάστευσης. (Δευτέρα).

Διαδικτυακές πλατφόρμες

Οι αγορές ηλεκτρικού εμπορίου (Amazon και eBay) και οι μηχανές αναζήτησης (Google search) θα πρέπει να εφαρμόσουν σειρά μέτρων για να διασφαλίσουν ότι συνάπτουν διαφανή και δίκαια συμβόλαια με τις on line επιχειρήσεις (online λιανοπωλητές, ξενοδοχεία, εστιατόρια) με νομοθετική πρόταση που θα ψηφιστεί στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς την Πέμπτη.

Προετοιμασίες για την Ολομέλεια

Οι πολιτικές ομάδες θα προετοιμαστούν για την ολομέλεια του Στρασβούργου μεταξύ 10-13 Δεκεμβρίου, όπου θα ψηφίσουν για τη συμφωνία εμπορίου ΕΕ-Ιαπωνίας, για την προστασία των εργαζομένων από την έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες, για μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη προστασία στην αλυσίδα τροφίμων, για τις ψηφιακές υπηρεσίες φορολογίας και τις τελικές συστάσεις της Ειδικής Επιτροπής για την τρομοκρατία. Τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου θα συνεχίσουν τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τις προτεραιότητες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Ημερολόγιο του Προέδρου του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι

Ο πρόεδρος του ΕΚ θα εκφωνήσει ομιλία την Τετάρτη στην 4η Αεροναυτική Διάσκεψη της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ