ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σόιμπλε «φλέρταρε» με την ιδέα της ανάληψης της καγκελαρίας

Ο Σόιμπλε «φλέρταρε» με την ιδέα της ανάληψης της καγκελαρίας
REUTERS/Axel Schmidt

Με την ιδέα την ανάληψης της Καγκελαρίας φέρεται να «φλέρταρε» κατά την διάρκεια της ελληνικής και της προσφυγικής κρίσης ο τότε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αυτό αποκαλύπτει ο υποψήφιος για την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, η μαρτυρία του οποίου περιλαμβάνεται σε ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί απόψε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό "Der Spiegel", ο κ. Μερτς δηλώνει ότι «συζητήσαμε φυσικά κάποιες φορές για το ζήτημα» και προσθέτει: «Ήταν μετέωρο το ερώτημα εάν θα αναλάμβανε πιθανόν κάποια φορά την Καγκελαρία ή όχι. Μου είχε πει τότε: "Εάν κάποτε φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να μπορώ να βασιστώ πάνω σου". Aλλά δεν φτάσαμε εκεί».

Το ότι οι δύο πολιτικοί βρίσκονται κοντά, είναι γνωστό από παλιά, επισημαίνει το περιοδικό. «Έχουμε πολλές φορές συζητήσει για την κατάσταση στο Βερολίνο, ήδη πριν από δύο, τρία χρόνια, όταν υπήρχαν κάποιες εκλογές σε κρατίδια, τις οποίες χάσαμε», αναφέρει ο υποψήφιος αρχηγός του CDU, ο οποίος είχε αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική το 2009.

«Μοιραζόμαστε και οι δύο την μεγάλη ανησυχία για την ενίσχυση της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD). Πιστεύουμε και οι δύο ότι δεν ήταν απαραίτητη σε αυτόν τον βαθμό, ότι θα μπορούσε να είχε εμποδιστεί», τονίζει ο κ. Μερτς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ