ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Καταλήψεις σε λύκεια και συγκρούσεις με την αστυνομία για τα «κίτρινα γιλέκα»

Γαλλία: Καταλήψεις σε λύκεια και συγκρούσεις με την αστυνομία για τα «κίτρινα γιλέκα»
REUTERS/Stephane Mahe

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ξέσπασαν σήμερα στην Τουλούζη, κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης μαθητών Λυκείου, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο αστυνομικών και την προσαγωγή τουλάχιστον έξι ανθρώπων, μετά τις φθορές που προκλήθηκαν σε δρόμους, πεζοδρόμια αλλά και καταστήματα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Περισσότερα από 100 Λύκεια είχαν αποκλειστεί μερικώς ή πλήρως, σήμερα το πρωί στη Γαλλία, στο πλαίσιο ενός κινήματος διαμαρτυρίας κατά των μεταρρυθμίσεων για την εκπαίδευση και σε ορισμένες περιπτώσεις ως ένδειξη αλληλεγγύης προς το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», σύμφωνα με το γαλλικό το υπουργείο Παιδείας.

Περίπου 700 μαθητές Λυκείου από διάφορα σχολεία της Τουλούζης συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο κέντρο της πόλης, αφού προκάλεσαν καταστροφές στη συνοικία Αρέν, σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές. Το πλήθος προχώρησε στον βανδαλισμό ενός κοσμηματοπωλείου, χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν το κατάστημα λεηλατήθηκε.

Το τοπικό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς Tisseo ανέστειλε τα δρομολόγια σε δύο γραμμές του τραμ, σε όλες τις γραμμές των λεωφορείων και σε μία από τις γραμμές του μετρό «για λόγους ασφαλείας», σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου.

Στην πλατεία του Καπιτωλίου, όπου κατέληξαν το απόγευμα, οι μαθητές, μαζί με άλλους διαδηλωτές, κινήθηκαν, έχοντας τα χέρια ψηλά στον αέρα, προς τις αστυνομικές δυνάμεις φωνάζοντας το σύνθημα «Μακρόν, παραιτήσου».

Ο Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη κοινωνική κρίση στη 18μηνη θητεία του, καθώς οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων έχουν μαζικό χαρακτήρα, ενώ χαρακτηρίζονται ως οι πιο βίαιες των τελευταίων ετών στο Παρίσι, και όχι μόνο.

Υποχωρεί ο Μακρόν: Ζητά διαπραγμάτευση με τα «κίτρινα γιλέκα»

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, το πλήθος έσπασε τον αστυνομικό κλοιό στην Τουλούζη, ενώ η αστυνομία απώθησε τους διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Έξι άνθρωποι προσήχθησαν από τις αρχές, ενώ ένας έβδομος νέος απομακρύνθηκε από την αστυνομία με το πρόσωπο του καλυμμένο με αίμα, υπό τις αποδοκιμασίες περαστικών.

«Μορατόριουμ» στις διαδηλώσεις ζητά ο αντιδήμαρχος Παρισιού

Ο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, ο πρώτος αντιδήμαρχος του Παρισιού, τάχθηκε σήμερα υπέρ ενός «μορατόριουμ» στις διαδηλώσεις στη γαλλική πρωτεύουσα, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να ματαιωθεί η διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή που είναι προγραμματισμένη για αυτό το Σάββατο.

«Θεωρούμε σαφέστατα ότι χρειάζεται ένα μορατόριουμ στις διαδηλώσεις», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής της δημάρχου Αν Ινταλγκό.

Όταν ρωτήθηκε για την ενδεχόμενη ματαίωση της διαδήλωσης του Σαββάτου, απάντησε ότι «θα προτιμούσε κάτι τέτοιο, αντί να την δει να μετατρέπεται σε αντάρτικο πόλης».

Το Παρίσι στις «φλόγες»: Τι είναι τα «κίτρινα γιλέκα» και γιατί εξεγέρθηκαν κατά του Μακρόν

Συνάντηση με Μακρόν ζητούν τα αστυνομικά συνδικάτα

Το σύνολο των αστυνομικών συνδικάτων ζητούν να γίνουν δεκτά από τον Γάλλο πρόεδρο μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά της διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», δήλωσαν σήμερα οι γενικοί γραμματείς τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα επτά συνδικάτα, τα οποία μέχρι στιγμής δεν έχουν υιοθετήσει ενιαία στάση, θέλουν να εκθέσουν τη «σοβαρότητα της κατάστασης» και απαιτούν η στρατηγική της δημόσιας τάξης να προσαρμοστεί σε περίπτωση νέας κινητοποίησης, εξήγησαν οι γενικοί γραμματείς τους.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων υπογραμμίζουν το επίπεδο «εξάντλησης» των δυνάμεων της τάξης και τη «βία» την οποία αντιμετώπισαν κατά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το Σάββατο στο Παρίσι και στη Γαλλία.

«Θέλουμε να διασαφηνίσουμε ποια στρατηγική θα υιοθετηθεί για το ερχόμενο Σάββατο στο θέμα της δημόσιας τάξης και της διατήρησης της τάξης. Είναι επείγον», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταβίντ Λε Μπαρ, γενικός γραμματέας του συνδικάτου επιτρόπων εθνικής αστυνομίας (SPCN), καθώς εκκλήσεις για μια τέταρτη διαδήλωση των «κίτρινων γιλέκων» το Σάββατο στο Παρίσι κυκλοφορούν ήδη στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Έχουμε ζητήσει χωρίς επιτυχία να γίνουμε δεκτοί από τον υπουργό Εσωτερικών. Ζητάμε τώρα να γίνουμε δεκτοί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θέλουμε να εξηγήσουμε τις δυσκολίες στη διαχείριση της διατήρησης της τάξης. Αν αυτό ξαναρχίσει όπως αυτό το Σάββατο, θα υπάρξουν τραυματίες και νεκροί στις δυνάμεις της τάξης», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Ντελάζ, γενικός γραμματέας της Alliance, στην οποία συμμετέχει η πλειονότητα των αστυνομικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ