ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία μπορεί να διακόψει μονομερώς το Brexit

Η Βρετανία μπορεί να διακόψει μονομερώς το Brexit
Pixabay

Η βρετανική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να διακόψει μονομερώς το Brexit, όπως σημειώνει το CNNi, επικαλούμενο κορυφαίο νομικό σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε έκθεση που συντάχθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου, ο γενικός εισαγγελέας γνωστοποίησε πως η Μεγάλη Βρετανία θα μπορούσε να αναστείλει το άρθρο 50 της συμφωνίας για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Το εν λόγω άρθρο είναι αυτό που επιβάλει την πλήρη έξοδο από την Ένωση εντός δύο ετών – η προθεσμία λήγει τον Μάρτιο του 2019.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει στο παρελθόν γνωστοποιήσει πως το άρθρο 50 μπορεί να ακυρωθεί μόνο μετά από συμφωνία των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη χώρα.

Οι δικαστές πρέπει πλέον να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν την εισαγγελική πρόταση που κατατέθηκε, όπως συνηθίζουν να κάνουν στις περισσότερες περιπτώσεις.

Απομένουν πλέον μόλις 16 εβδομάδες μέχρι την ενεργοποίηση του άρθρου στις 29 Μαρτίου και οι επιλογές για τη Βρετανία είναι πλέον ελάχιστες, αν αναλογιστεί κανείς την αντίσταση που προβάλλουν βουλευτές όλων των παρατάξεων στην προτεινόμενη συμφωνία.

Britain can unilaterally stop Brexit process, EU lawyers say, by Matt Wells, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ