ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Παρερμηνεύτηκαν τα σχόλια του Ζόραν Ζάεφ

Σκόπια: Παρερμηνεύτηκαν τα σχόλια του Ζόραν Ζάεφ
REUTERS/Ognen Teofilovski

Για «παρερμηνεία» των σχολίων του Ζόραν Ζάεφ κάνει λόγο ανακοίνωση της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας, που παράλληλα υπογραμμίζει την προσήλωση του πρωθυπουργού της χώρας στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως τονίζει ανακοίνωση της κυβέρνησης, που αναμεταδίδεται από αρκετές ιστοσελίδες της πΓΔΜ, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία και «όλες οι ενέργειες και οι δηλώσεις γίνονται με καλή πίστη» για να στηριχτεί η συμφωνία.

«Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. κατανοούμε ότι η εκάστοτε χώρα φροντίζει τους πολίτες της και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών τους χωρών» υπογραμμίζει η ανακοίνωση, και συμπληρώνει:

«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της συμφωνίας Πρεσπών βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας (...) Με αυτή την έννοια, είναι κατανοητό ότι οι πολιτικές γλώσσας και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών. Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα που αφορά στις γλώσσες που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής».

Οι διευκρινίσεις αυτές έρχονται μετά από αναφορά του Ζόραν Ζάεφ για διδασκαλία «μακεδονικών» στα ελληνικά σχολεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ