ΚΟΣΜΟΣ

Δεύτερος ισχυρός σεισμός ανοιχτά της Νέας Καληδονίας

Δεύτερος ισχυρός σεισμός ανοιχτά της Νέας Καληδονίας
Twitter/@LastQuake

Ένας δεύτερος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε ανοιχτά της Νέας Καληδονίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει νέα προειδοποίηση για τσουνάμι. Η δόνηση μετρήθηκε στα 6,6 Ρίχτερ.

Νωρίτερα σήμερα, ένας σεισμός 7,5 βαθμών σημειώθηκε ανοιχτά της ανατολικής ακτής της υπερπόντιας αυτής κτήσης της Γαλλίας, με αποτέλεσμα να σηκωθούν παλιρροϊκά κύματα.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο γεωφυσικής των ΗΠΑ (USGC), ο νέος σεισμός σημειώθηκε στις 17:43 τοπική ώρα (08:43 ώρα Ελλάδος) σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από την νήσο Μαρέ στο νοτιοανατολικό τμήμα του αρχιπελάγους της Νέας Καληδονίας.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (CSEM) εκτίμησε το μέγεθος του δεύτερου σεισμού σε 6,7 βαθμούς, ενώ προηγούμενες εκτιμήσεις σεισμολόγων έκαναν λόγο για σεισμό περίπου 7 βαθμών.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για την πρόκληση ζημιών από τον πρώτο σεισμό των 7,5 βαθμών. Ωστόσο το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC) έχει εκδώσει προειδοποίηση για παλιρροϊκά κύματα που μπορεί να φτάσουν και τα τρία μέτρα, ενώ έχει ανακοινώσει ότι «διαπιστώθηκε» η πρόκληση παλιρροϊκών κυμάτων στην περιοχή μετά τον σεισμό.

Οι αρχές της Νέας Καληδονίας έστειλαν μηνύματα στους κατοίκους τους με τα οποία τους ζητούσαν να απομακρυνθούν από τις ακτές και να καταφύγουν αμέσως σε ασφαλείς τοποθεσίες, ενώ ήχησαν και οι σειρήνες προειδοποίησης για τσουνάμι στο σύνολο του αρχιπελάγους.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής USGS, το εστιακό βάθος του πρώτου σεισμού υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 300 χιλιομέτρων ανατολικά της Νουμέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ