ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Την Πέμπτη στη Σουηδία οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Υεμένη: Την Πέμπτη στη Σουηδία οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις
REUTERS/Mohamed al-Sayaghi

Δωδεκαμελής αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Υεμένης που έχει τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας έφτασε σήμερα στη Σουηδία, προκειμένου να λάβει μέρος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την Πέμπτη με εκπροσώπους των σιιτών ανταρτών Χούθι σε μια νέα απόπειρα του ΟΗΕ για τον τερματισμό του πολέμου στη φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής που έχει οδηγήσει το λαό της στα πρόθυρα της λιμοκτονίας.

Σχεδόν το 80% του πληθυσμού της ρημαγμένης από τον πολύχρονο πόλεμο χώρας, δηλαδή περίπου 24 εκατομμύρια άνθρωποι, «έχουν ανάγκη για προστασία της μιας ή της άλλης μορφής και ανθρωπιστική βοήθεια», εξήγησε την Τρίτη ο ΟΗΕ στην ανθρωπιστική έκκλησή του.

Στο σύνολο της χώρας, 18 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας, από τους οποίους τα 8,4 εκατομμύρια υποφέρουν από «ακραίο λιμό», υποδεικνύει η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Πηγή των Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι οι δύο πλευρές είναι απίθανο να έχουν άμεσες συνομιλίες στο ανακαινισμένο κάστρο έξω από τη Στοκχόλμη και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς και η ομάδα του θα πηγαινοέρχονται μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών για διαβουλεύσεις, τις πρώτες που θα διεξαχθούν μετά το 2016.

Ένας εκπρόσωπος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, ο Αμπντουλάχ αλ Αλίμι, ανέφερε ότι οι συνομιλίες αποτελούν μια «πραγματική ευκαιρία για ειρήνη», με tweet του πριν την αναχώρηση της αντιπροσωπείας από το Ριάντ, νωρίτερα σήμερα.

Αφότου η Σαουδική Αραβία, που γειτονεύει με την Υεμένη, τέθηκε επικεφαλής τον Μάρτιο του 2015 μιας στρατιωτικής συμμαχίας διαφόρων κρατών κι επενέβη στον πόλεμο για να βοηθήσει την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι να σταματήσει την προέλαση των σιιτών ανταρτών Χούθι, που είχαν καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, στην πλειονότητα τους άμαχοι, και πάνω από 65.000 άλλοι έχουν τραυματιστεί, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων είναι αναμφίβολα πολύ βαρύτερος, τονίζουν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Δυτικές δυνάμεις, που εφοδιάζουν με όπλα και μυστικές πληροφορίες το συνασπισμό του Ριάντ έχουν εντείνει την πίεση τους για εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου, που έχει προκαλέσει σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας να έχει ανάγκη από προστασία και ανθρωπιστική βοήθεια, όπως προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Σε μια προσπάθεια να δοθεί μια νέα πνοή στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Γκρίφιθς εξασφάλισε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως την ασφαλή μεταφορά τραυματιών Χούθι ώστε να πεισθούν οι αντάρτες να συμμετάσχουν στις συνομιλίες στη Σουηδία.

Η αντιπροσωπεία των σιιτών ανταρτών έφτασε χθες στην σκανδιναβική χώρα. Ο ΟΗΕ επιδιώκει επίτευξη συμφωνίας για την επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Σανάα, ανταλλαγή φυλακισμένων και την διασφάλιση εκεχειρίας στην πόλη – λιμάνι Χοντέιντα, που ελέγχουν οι Χούθι, και βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της ένοπλης σύρραξης.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια διευρυμένη εκεχειρία και την αναστολή αεροπορικών επιδρομών του σαουδαραβικού συνασπισμού και εκτόξευσης πυραύλων από τους Χούθι προς πόλεις της Σαουδικής Αραβίας.

Ο ΟΗΕ προσπαθεί να αποτρέψει μια πλήρους κλίμακας επίθεση στη Χοντέιντα, που αποτελεί το σημείο εισόδου για τα περισσότερα εμπορικά αγαθά και ανθρωπιστική βοήθεια για ολόκληρη τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ