ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικό «θρίλερ» ΗΠΑ – Κίνας με αφορμή τη σύλληψη υψηλόβαθμου στελέχους της Huawei

Διπλωματικό «θρίλερ»  ΗΠΑ – Κίνας με αφορμή τη σύλληψη υψηλόβαθμου στελέχους της Huawei
Reuters

Διπλωματικό «θρίλερ» είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, λόγω της σύλληψης της κόρης του ιδρυτή της Huawei Μενγκ Ουάνγκζου από τις καναδικές Αρχές, η οποία είναι πιθανό να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Σύμφωνα με το CNNi, η σύλληψή της προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου που ζητά την άμεση απελευθέρωση 46χρονης, αλλά και εξηγήσεις από τις δύο χώρες.

Η Ουάνγκζου, μία εκ των αντιπροέδρων στο διοικητικό συμβούλιο της Huawei και κόρη του ιδρυτή της εταιρίας, Ρεν Ζενγκφέι, συνελήφθη την 1η Δεκεμβρίου κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών Αρχών και θα εμφανισθεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο Παρασκευή, δήλωσε εκπρόσωπος του καναδικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η σύλληψή της, η οποία αποκαλύφθηκε αργά χθες το βράδυ από τις καναδικές Αρχές, σχετίζεται με τις αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Το Reuters επισημαίνει πως δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την ακριβή φύση των ενδεχόμενων παραβιάσεων. Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Ουάσινγκτον θεωρεί την Μενγκ ύποπτη για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Πηγές είχαν πληροφορήσει το Reuters τον Απρίλιο πως οι αμερικανικές Aρχές ερευνούν την Huawei, η οποία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, τουλάχιστον από το 2016, επειδή φέρεται να έστειλε προϊόντα αμερικανικής προέλευσης στο Ιράν και σε άλλες χώρες παραβιάζοντας τους αμερικανικούς νόμους και τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ.

Η απάντηση της εταιρίας

«Η εταιρεία έχει λάβει πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες και δεν γνωρίζει να έχει υποπέσει η κ. Μενγκ σε οποιοδήποτε αδίκημα», αναφέρεται στη δήλωση η Huawei.

Συνελήφθη την ώρα που άλλαζε πτήσεις στον Καναδά, προστίθεται.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε σήμερα στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως η Κίνα ζήτησε από τον Καναδά και τις ΗΠΑ εξηγήσεις για τη σύλληψη της Μενγκ, όμως «δεν έχουν παράσχει οποιαδήποτε διευκρίνιση».

Το κινεζικό προξενείο στο Βανκούβερ της παρέχει βοήθεια, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω. Χθες, Τετάρτη, η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά δήλωσε πως αντιτάσσεται κατηγορηματικά στη σύλληψη και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή της.

«Μεγάλο σοκ»

Ο Λι Σιάνγκ, ειδικός στις σινοαμερικανικές σχέσεις στην υποστηριζόμενη από το κράτος Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, δήλωσε πως η σύλληψη της Μενγκ προκάλεσε «μεγάλο σοκ».

«Αν κάποιος από τις ΗΠΑ ελπίζει να χρησιμοποιήσει απειλές κατά της προσωπικής ασφάλειας ενός ατόμου για να προσδώσει βάρος στις συνομιλίες, είναι πολύ σίγουρο ότι έχουν κάνει λάθος υπολογισμό», δήλωσε.

«Πιστεύω πως η κυβέρνηση της Κίνας θα χρησιμοποιήσει τη μέγιστη ισχύ για να δώσει μάχη για ελευθερία και δικαιοσύνη για την Μενγκ Ουανζού».

Ο Άρθουρ Κρέμπερ, ιδρυτής της Gavekal Dragonomics, δήλωσε πως είναι απίθανο το Πεκίνο να προβεί σε αντίποινα εναντίον της αμερικανικής επιχειρηματικής κοινότητας στην Κίνα, τα συμφέροντα της οποίας επικαλύπτουν εν μέρει εκείνα της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο και η οποία αποτελεί έναν μοχλό πίεσης για το Πεκίνο.

«Μπορείς να είσαι σκληρός με μια μικρή χώρα, όμως δεν μπορείς να το κάνεις με τις ΗΠΑ», δήλωσε. «Στην πραγματικότητα τους βλάπτει να κάνουν δύσκολη τη ζωή» για τις αμερικανικές εταιρείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ