ΚΟΣΜΟΣ

Η Βρετανία αναστέλλει το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας»

Η Βρετανία αναστέλλει το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας»
Pixabay

Διακόπτεται το πρόγραμμα χορήγησης της επενδυτικής βίζας τύπου Tier 1, που είναι γνωστή ως «χρυσή βίζα» και προορίζεται για πλούσιους ξένους επενδυτές, οι οποίοι εξασφαλίζουν με τον τρόπο αυτό μόνιμη διαμονή στην Βρετανία και την βρετανική υπηκοότητα

Σύμφωνα με το Bloomberg, η «χρυσή βίζα» είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους κύκλους των Ρώσων ολιγαρχών και εύπορων Κινέζων.

Το πρόγραμμα μέσω του οποίου δίνεται η επενδυτική βίζα θα πάψει να λειτουργεί από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. Τέτοιου είδους βίζα δίνεται σε όσους μπορούν να επενδύσουν στην Βρετανία ποσά όχι μικρότερα των 2 εκατομμυρίων λιρών ή 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η απόφαση αυτή γίνεται στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και ενεργειών για την εξάλειψη του οργανωμένου εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με την ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Αφού πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι των περιουσιακών στοιχείων των αιτούντων, το πρόγραμμα θα επαναλειτουργήσει εντός του 2019. Μετά τις αλλαγές, οι αιτούντες που επιθυμούν να επενδύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να παράσχουν ολοκληρωμένους ελέγχους όλων των οικονομικών στοιχείων τους, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ οι έλεγχοι θα διενεργούνται από εγκεκριμένες εταιρείες.

Η εισροή πλουσίων στη Βρετανία έχει φέρει δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες σε επενδύσεις και βοήθησε το Λονδίνο να διατηρήσει τη θέση του ως μία από τις δύο πρώτες παγκόσμιες οικονομικές πρωτεύουσες του κόσμου, αναφέρει το Reuters

ΔΗΜΟΦΙΛΗ