ΚΟΣΜΟΣ

Διαφωνία ερευνητών για το Χρυσό τρένο των Ναζί

Διαφωνία ερευνητών για το Χρυσό τρένο των Ναζί
Στρατιώτες προετοιμάζονται να εξερευνήσουν ένα από τα τούνελ που βρίσκονται μεταξύ Βρότσλαβ και Βάλμπριτσχ. Piotr Hawalej / AFP / Getty Images / Ideal Image

Ένα τρένο, μια ιστορία, μια έντονη διαφωνία... Δύο ερευνητικές ομάδες έχουν εντελώς διαφορετική άποψη σχετικά με το τρένο των Ναζί που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πριν από 70 χρόνια.

Μία ομάδα κυνηγών θησαυρών είχε ισχυριστεί προ καιρού ότι βρήκε το τρένο των ναζί σε ένα τούνελ στην Πολωνία και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν την Τρίτη εκπρόσωποί της, επανέλαβαν τη θέση τους.

«Έχουμε ένα τρένο κι ένα μικρό τούνελ», δήλωσε το μέλος της ομάδας, Πιότρ Κόπερ.

Μια δεύτερη ομάδα, ωστόσο, αποτελούμενη από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Κρακοβίας, έχει εντελώς διαφορετική άποψη.

«Μπορεί όντως να έχουμε ένα τούνελ, αλλά δεν έχουμε τρένο», δήλωσε ένας εξ αυτών σε δημοσιογράφους.

Το επίμαχο τρένο εξαφανίστηκε το 1945, στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο ρωσικός στρατός πλησίαζε τα γερμανικά στρατεύματα. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, αναχώρησε από το Βρότσλαβ, το οποίο τότε ήταν υπό γερμανική κατοχή, προς το Βάλμπριτσχ, χωρίς ποτέ να φτάσει στον προορισμό του. Σύμφωνα πάλι με τον αστικό μύθο, το τρένο «ξέμεινε» σε κάποιο από τα τούνελ που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου και σφραγίστηκαν μετά τη λήξη του.

Η ομάδα των κυνηγών θησαυρών απαίτησε να λάβει ως ανταμοιβή ένα ποσό της τάξης του 10% της αξίας του χρυσού. Ποσό που ενδεχομένως να ξεπερνά και το ένα εκατομμύριο δολάρια.

Υπάρχει, βέβαια, μεγάλη πιθανότητα το τρένο να μην «φιλοξενεί» μόνο χρυσό στο εξωτερικό του, αλλά και βόμβες που δεν έχουν εκραγεί. Κι όπως προειδοποιούν οι Αρχές, σε μια τέτοια περίπτωση, μια ποσότητα συσσωρευμένου μεθανίου μπορεί να προκαλέσει την έκρηξή τους.

Has Nazi gold train been found? Search teams disagree

Mesrop Najarian by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ