ΚΟΣΜΟΣ

«Κίτρινα γιλέκα»: «Φλέγεται» το Παρίσι – Οδομαχίες, χημικά και εκατοντάδες συλλήψεις

«Κίτρινα γιλέκα»: «Φλέγεται» το Παρίσι – Οδομαχίες, χημικά και εκατοντάδες συλλήψεις
REUTERS/Christian Hartmann

Επιβεβαιώνονται οι φόβοι των Αρχών για ακόμη ένα «μαύρο Σάββατο» στο Παρίσι. Στην γαλλική πρωτεύουσα σημειώνονται συμπλοκές ανάμεσα σε διαδηλωτές και στις δυνάμεις της τάξης στο πλαίσιο των νέων κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων».

Η ένταση αυξήθηκε σήμερα στο μέσο του πρωινού κοντά στη διάσημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπου οι δυνάμεις της τάξης εκτόξευσαν τα πρώτα δακρυγόνα εναντίον των «κίτρινων γιλέκων» που ήρθαν να διαδηλώσουν κατά χιλιάδες με συνθήματα όπως «Μακρόν παραιτήσου», μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ορισμένοι διαδηλωτές απάντησαν εκτοξεύοντας εκρηκτικούς μηχανισμούς και κροτίδες.

Η 1η Δεκεμβρίου σημαδεύτηκε στην πρωτεύουσα από τις βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών και πολλές συνοικίες του κέντρου βυθίστηκαν στο χάος. Η Αψίδα του Θριάμβου, εμβληματικό μνημείο της χώρας, βεβηλώθηκε.

Σήμερα, διαδηλωτές επιχείρησαν να πυρπολήσουν την πρόσοψη του Drugstore Publicis στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε έλατα που τοποθέτησαν μπροστά στην πρόσοψη αφού έσπασαν πολλές προστατευτικές ξύλινες κατασκευές. Ορισμένοι εισήλθαν στο Drugstore πριν οι δυνάμεις της τάξης απωθήσουν δεκάδες διαδηλωτές με τη βοήθεια δακρυγόνων. Μια νεαρή γυναίκα που τραυματίστηκε στο κεφάλι απέναντι από το Drugstore απομακρύνθηκε από το σημείο.

Αυτό το Σάββατο, η πρωτεύουσα είναι εν μέρει οχυρωμένη. Θωρακισμένα οχήματα και η χωροφυλακή έχουν αναπτυχθεί εκτάκτως.

Οι Αρχές ενίσχυσαν τους ελέγχους στους σταθμούς και πραγματοποιούν συστηματικές έρευνες στα σημεία της διαδήλωσης. Όχι λιγότερα από 89.000 μέλη των δυνάμεων της τάξης έχουν κινητοποιηθεί σε όλη την επικράτεια, 8.000 από τους οποίους στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ, έχουν γίνει ήδη περισσότερες από 700 προσαγωγές, 575 από τις οποίες στο Παρίσι. «Σε εθνικό επίπεδο, μαζί με τους Παριζιάνους, έχουμε ξεπεράσει τις 700 προσαγωγές για μια συμμετοχή στο κίνημα το μεσημέρι που βρίσκεται στα 31.000 άτομα σε εθνικό επίπεδο, 8.000 από τα οποία στο Παρίσι», δήλωσε στο France 2.

Πολλές ξένες πρεσβείες συνέστησαν στους πολίτες τους να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους στην πρωτεύουσα ή να αναβάλουν το ταξίδι τους.

Πολλά μουσεία, μεγάλα καταστήματα, ο Πύργος του Άιφελ έκλεισαν για προληπτικούς λόγους. Πολλές επιχειρήσεις, ιδίως στο δυτικό Παρίσι όπου συγκεντρώνονται οι τόποι της εξουσίας, έχουν αποκλειστεί με ξύλινα πλαίσια.

Περίπου εκατό άτομα συνελήφθησαν σήμερα στις Βρυξέλλες με ευκαιρία μιας διαδήλωσης των «κίτρινων γιλέκων», που συγκέντρωνε περίπου 400 ανθρώπους τις πρώτες απογευματινές ώρες, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία.

«Υπήρξαν περίπου εκατό συλλήψεις», η πλειονότητα των οποίων πριν από τη διαδήλωση, στη διάρκεια προληπτικών ελέγχων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ίλσε Βαν Ντε Κίρε, εκπρόσωπος της περιοχής Βρυξελλών-Ισέλ.

Ορισμένα «κίτρινα γιλέκα» εκτόξευσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον των δυνάμεων της τάξης στο ύψος της συνοικίας των ευρωπαϊκών θεσμών, όπου έχει απαγορευτεί πλήρως η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών, αλλά η κατάσταση έχει επανέλθει στην ηρεμία έπειτα από τις συλλήψεις, πρόσθεσε.

Οι διαδηλωτές βρίσκονταν τις πρώτες απογευματινές ώρες στη «μικρή ζώνη», έναν αστικό δρόμο ταχείας κυκλοφορίας που περιβάλλει το ιστορικό κέντρο των Βρυξελλών.

Η γαλλική κυβέρνηση πολλαπλασίασε τις εκκλήσεις για ηρεμία και πολλές φυσιογνωμίες των «κίτρινων γιλέκων» κάλεσαν σε μια ειρηνική διαδήλωση.

Προβλήματα παρουσιάζονται σε διάφορα σημεία του γαλλικού δικτύου δρόμων και αυτοκινητοδρόμων.

Χίλια «κίτρινα γιλέκα» διαδήλωσαν εξάλλου στη Μασσαλία (νοτιοανατολικά), των οποίων προπορεύθηκαν τα πληρώματα ασθενοφόρων που εντάχθηκαν στη διαδήλωση με τα οχήματά τους.

«Δεν είμαστε εδώ για να τα σπάσουμε, πρέπει να πορευθούμε με ακάλυπτα τα πρόσωπα (...) Οι διεκδικήσεις που έχουμε όλοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, διευθυντές επιχειρήσεων (...) είναι η αγοραστική δύναμή μας, και να μας σεβαστούν, να μας ακούσουν», δήλωσε ενώπιον του πλήθους η Βιβά Νοέ, υπεύθυνη μιας σελίδας στο Facebook.

Τα «κίτρινα γιλέκα», που προέρχονται στην πλειονότητά τους από τη λαϊκή και μεσαία τάξη, δηλώνουν κουρασμένα από τη δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική του Εμανουέλ Μαρκόν, την οποία χαρακτηρίζουν άδικη και καταγγέλλουν εδώ και τρεις εβδομάδες, διαδηλώνοντας και πραγματοποιώντας αποκλεισμούς και καθιστικές διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα.

Η υποχώρηση της κυβέρνησης όσον αφορά την αύξηση του φόρου άνθρακα, την πρώτη διεκδίκηση των κίτρινων γιλέκων, δεν οδήγησε στη χαλάρωση ενός κινήματος που είναι ιδιαίτερα δύσπιστο προς τις πολιτικές ελίτ και τα παραδοσιακά κόμματα.

«Πείτε ότι δεν θα τα παρατήσουμε», δήλωσε στο AFP ο Τονί Βελά, ένας 32χρονος οικοδόμος, μετά την προσαγωγή και στη συνέχεια την απελευθέρωσή του από τις δυνάμεις της τάξης.

Λέει πως θέλει να αγωνιστεί «για τα παιδιά του». «Πρέπει να μειωθούν οι φόροι, να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και των γερουσιαστών, να γίνονται δημοψηφίσματα για να έχουμε λόγο (...) Αυτοί οι άνθρωποι εδώ είναι εκτός πραγματικότητας», συνεχίζει αυτός ο άνδρας που ο μισθός του είναι 1.000 ευρώ μικτά τον μήνα.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», χωρίς δομή, που αναπτύσσεται πέρα από τα εγκαθιδρυμένα πλαίσια, δεν έχει αληθινό ηγέτη, καθιστώντας ακανθώδεις τις προσπάθειες διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης μαζί του. Η κινητοποίηση έχει γίνει επίσης η εστία πολλών άλλων διεκδικήσεων, κυρίως των μαθητών λυκείου που διαδήλωσαν και απέκλεισαν σχολικά συγκροτήματα τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ