ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Περισσότεροι από 100 οι τραυματίες στις σφοδρές συγκρούσεις αστυνομίας - «κίτρινων γιλέκων»

Γαλλία: Περισσότεροι από 100 οι τραυματίες στις σφοδρές συγκρούσεις αστυνομίας - «κίτρινων γιλέκων»
REUTERS/Stephane Mahe

Σφοδρές ήταν οι συγκρούσεις που ξέσπασαν στο Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών με τα «κίτρινα γιλέκα», με τις Αρχές να προχωρούν σε περισσότερες από 1.000 προσαγωγές, η πλειονότητα εκ των οποίων έγιναν συλλήψεις. Παράλληλα, μεγάλος είναι και ο αριθμός των τραυματιών.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν χρήση δακρυγόνων γύρω από το Σανζ Ελιζέ, διαδηλωτές επιτέθηκαν στο Drugstore Publicis, έσπασαν βιτρίνες στη λεωφόρο Φριντλάν και στη λεωφόρο Μαρσό, ένα οδόφραγμα τυλίχθηκε στις φλόγες στο Γκραν Μπουλβάρ όπου είχαν αναπτυχθεί τεθωρακισμένα οχήματα τα χωροφυλακής.

Τουλάχιστον 125.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Γαλλία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Κριστόφ Καστανέρ, κάνοντας επίσης γνωστό ότι οι Αρχές προχώρησαν σε 1.385 προσαγωγές.

Μονάχα για το Παρίσι, η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε 920 προσαγωγές, εκ των οποίων 619 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση.

2018 12 08T183738Z 444455103 RC194B3A5F10 RTRMADP 3 FRANCE PROTESTS

Πηγή: REUTERS/Piroschka van de Wouw

«Υπάρχουν 1.385 προσαγωγές, αυτή τη στιγμή που σας μιλάω, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Επιπλέον, 975 άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση και αυτός ο αριθμός, επίσης, θα αυξηθεί περαιτέρω», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Περισσότεροι από 100 οι τραυματίες

Εκατόν είκοσι έξι άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του Παρισιού και των περιχώρων του για να φροντίσουν τα τραύματά τους σύμφωνα με έναν απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 20:00 (τοπική ώρα) του Σαββάτου.

Σχεδόν το 40% των τραυματιών πήραν εξιτήριο από τη μονάδα Επειγόντων, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γραφείο ενημέρωσης της αρχής Δημόσιας Αρωγής-Νοσοκομείων του Παρισιού (AP-HP).

Λίγο νωρίτερα, γύρω στις 17:00, η ίδια πηγή είχε αναφέρει ότι κανένας τραυματίας δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί «επειγόντως».

Ο υπουργός Εσωτερικών, από πλευράς τους, έκανε λόγο για 118 τραυματίες από την πλευρά των διαδηλωτών και 17 τραυματίες από τις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, περίπου 160 τραυματίες έλαβαν τις πρώτες βοήθειες από νοσοκομεία του Παρισιού.

«Κίτρινα γιλέκα»: Καταγγελίες δημοσιογράφων για επιθέσεις από αστυνομία και διαδηλωτές

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

Οι κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με την αστυνομία να έχει πολλαπλασιάσει τους ελέγχους ιδίως πριν από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Ο Πύργος του Άιφελ και το Λούβρο παρέμειναν κλειστά για το κοινό, όπως επίσης πολλά εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια και 36 σταθμοί του μετρό.

2018 12 08T154459Z 565657167 RC129B5EBA30 RTRMADP 3 FRANCE PROTESTS

Πηγή: REUTERS/Piroschka van de Wouw

Διαδηλώσεις και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στη Μασσαλία, τη Λιλ, το Μπορντό, την Τουλούζη και τη Λιόν.

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το απόγευμα μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών και στην Τουλούζη, όπου οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απωθήσουν διαδηλωτές που έβαλαν φωτιές σε οδοφράγματα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τη νομαρχία, περίπου 5500 άνθρωποι διαδήλωναν στην Τουλούζη γύρω στις 16:30 τοπική ώρα, επτά διαδηλωτές τραυματίστηκαν και 24 άνθρωποι προσήχθησαν, καθώς είχαν στην κατοχή τους διαφόρων τύπων όπλα.

Ταραχές σημειώθηκαν λίγο πριν από το τέλος της πορείας των «κίτρινων γιλέκων», με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων και στο Μπορντό, μόλις το πλήθος έφθασε στην πλατεία του Δημαρχείου, όπου διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ.

Τραμπ: Πολύ θλιβερή ημέρα και νύχτα στο Παρίσι

Σχολιάζοντας τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι είναι ίσως καιρός να απαλλαχθούμε από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

«Πολύ θλιβερή ημέρα και νύχτα στο Παρίσι» επισήμανε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

«Ίσως είναι καιρός να μπει τέλος στη γελοία και εξαιρετικά δαπανηρή Συμφωνία του Παρισιού και να επιστρέψουμε τα χρήματα στους πολίτες υπό τη μορφή μιας μείωσης φόρων;».

Ερντογάν για τα «κίτρινα γιλέκα»: Η δημοκρατία στην Ευρώπη απέτυχε

Την ανησυχία του για τα όσα εκτυλίσσονται στους ευρωπαϊκούς δρόμους εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι ενάντια στο «χάος που έχει προκληθεί από τα κίτρινα γιλέκα», ενώ έκανε λόγο για «δυσανάλογη χρήση βίας» από πλευράς των αστυνομικών δυνάμεων κατά των διαδηλωτών

«Από τα βίντεο προκύπτει ότι τα ευρωπαϊκά μαθήματα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας περιορίζονται μόνο στις σχολικές αίθουσες» δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι σκηνές από τις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων δείχνει την αποτυχία της Ευρώπης σε επίπεδο δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας. Τα τείχη της Ευρώπης για την ασφάλεια και την ευημερία δεν διαταράσσονται από μετανάστες ή μουσουλμάνους, αλλά από τους ευρωπαίους πολίτες» πρόσθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

«Κίτρινα γιλέκα» και τις Βρυξέλλες

Τουλάχιστον 400 διαδηλωτές συνελήφθησαν στις Βρυξέλλες από τους περίπου 1.000 συμμετέχοντες στα «κίτρινα γιλέκα», σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι αστυνομικές Αρχές χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι επιχείρησαν να εισβάλουν στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας την αύξηση του κατώτατου μισθού και το δικαίωμα των πολιτών να απομακρύνουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους.

Η αστυνομία προχώρησε σε ευθείες βολές χημικών κατά διαδηλωτών, χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, ενώ από τις συγκρούσεις ένα περιπολικό τυλίχτηκε στις φλόγες. «Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο πρόσωπο. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, η ζωή του δεν κινδυνεύει» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ίλσε φαν ντε Κίρε, η εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ