ΚΟΣΜΟΣ

Το μήνυμα των βραβευθέντων με Νόμπελ Ειρήνης για τις σεξουαλικές βιαιοπραγίες

Το μήνυμα των βραβευθέντων με Νόμπελ Ειρήνης για τις σεξουαλικές βιαιοπραγίες
REUTERS/Nerijus Adomaitis

Οι βραβευθέντες με Νόμπελ Ειρήνης, ο γιατρός από το Κονγκό Ντένις Μουκουέγκε και η Γιαζίντι Νάντια Μουράντ, που κρατούσαν αιχμάλωτη οι τζιχαντιστές, είπαν σήμερα ότι ελπίζουν πως αυτό το βραβείο θα συμβάλει στο τέλος της ατιμωρησίας των δραστών σεξουαλικών βιαιοπραγιών.

Ο γυναικολόγος ηλικίας 63 ετών και η νεαρή Ιρακινή ηλικίας 25 ετών θα παραλάβουν αύριο, Δευτέρα στο Όσλο το Νόμπελ, που τους απονεμήθηκε από κοινού στις αρχές Οκτωβρίου για τη μάχη τους κατά του βιασμού ως «όπλο πολέμου».

«Αυτό το βραβείο Νόμπελ δεν θα εξαφανίσει τις βιαιοπραγίες, ούτε τις επιθέσεις εναντίον των γυναικών, των εγκύων γυναικών, των παιδιών, των βρεφών» σημείωσε η Νάντια Μουράντ σε δημοσιογράφους την παραμονή της τελετής απονομής.

«Όμως στόχος μας είναι αυτό το βραβείο να ανοίξει πόρτες και αυτό συμβαίνει ήδη» συμπλήρωσε η ίδια.

Όπως συνέβη σε χιλιάδες γυναίκες Γιαζίντι, η Νάντια Μουράντ απήχθη, βιάστηκε, βασανίστηκε από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος μετά την επίθεσή τους εναντίον της κουρδόφωνης μειονότητας στο βόρειο Ιράκ το 2014.

Η ίδια κατάφερε να δραπετεύσει, ωστόσο η μητέρα της και οι έξι αδελφοί της σκοτώθηκαν. Σήμερα, μάχεται προκειμένου οι διώξεις σε βάρος της κοινότητάς της να αναγνωριστούν ως γενοκτονία.

«Κανένα μέλος του Ισλαμικού Κράτους δεν οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη. Δεν βρίσκονται πλέον στο Ιράκ, όμως εμείς βλέπουμε ότι οι βιασμοί χρησιμοποιούνται ως όπλο πολέμου» υπογράμμισε η 25χρονη.

«Πρέπει πραγματικά να αποδοθεί δικαιοσύνη κάποια στιγμή».

Αν και 4.300 Γιαζίντι κατάφεραν να γλυτώσουν, 2.500 παραμένουν «αγνοούμενοι», σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Ντένις Μουκουέγκε φροντίζει, εδώ και δύο δεκαετίες, θύματα σεξουαλικής βίας στο νοσοκομείο του Πάνζι, που ίδρυσε στο Μπουκαβού, στο ανατολικό τμήμα της Λ.Δ Κονγκό.

«Η καταγγελία δεν επαρκεί, είναι καιρός να αντιδράσουμε» είπε ο γιατρός στη συνέντευξη τύπου.

«Στις ένοπλες συρράξεις, (…) η μετατροπή του σώματος των γυναικών σε πεδίο μάχης είναι απλά μια απαράδεκτη πράξη στον αιώνα μας».

Κατά τη βράβευσή τους, οι τιμηθέντες με το Νόμπελ ειρήνης θα παραλάβουν μεταξύ άλλων μια επιταγή 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (872.000 ευρώ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ