Μυστήριο με την ταυτότητα του Πούτιν που βρέθηκε στα αρχεία της Stasi στη Γερμανία
Πηγή: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Μυστήριο επικρατεί με την ταυτότητα του Βλαντίμιρ Πούτιν που βρέθηκε στα αρχεία της Stasi στη Δρέσδη, όπως αποκάλυψε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Διαβάστε επίσης

«Μπορώ να υποθέσω ότι η σοβιετική KGB και το υπουργείο κρατικής ασφαλείας (Stasi) της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας ήταν εταιρικές μυστικές υπηρεσίες και συνεπώς δεν θα μπορούσε να αποκλείσει κανείς την ανταλλαγή ταυτοτήτων για τους συνεργάτες τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα.

Ο Πεσκόφ επισήμανε ότι πληροφορίες για το θέμα αυτό μπορεί να λάβει κάποιος από την Υπηρεσία Κατασκοπείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, η ταυτότητα που εκδόθηκε με το όνομα του λοχαγού Βλαντίμιρ Πούτιν στις 31 Δεκεμβρίου 1985, φέρει την υπογραφή του ιδίου και ανανεώνονταν κάθε τρίμηνο έως το τέλος του 1989. Σύμφωνα με το διευθυντή του αρχείου παραρτήματος της Δρέσδης της Stasi Κόνραντ Φέλμπερ, με την ταυτότητα αυτή ο Πούτιν, ο οποίος εργάζονταν τότε στο παράτημα της KGB στην Δρέσδη, μπορούσε να μπαίνει στα γραφεία των οργάνων κρατικής ασφάλειας της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν ότι δουλεύει για τη σοβιετική μυστική υπηρεσία. Ο ίδιος υποθέτει πως, το γεγονός ότι ήταν κάτοχος αυτής της ταυτότητας, τον διευκόλυνε να στρατολογεί πράκτορες στην πρώην ΓΛΔ.

Ο Πούτιν, αφότου αποφοίτησε το 1975 από το Πανεπιστήμιο του Λένινγκραντ, άρχισε να εργάζεται για την Κρατική Επιτροπή Ασφαλείας (KGB) της ΕΣΣΔ. Από το 1985 εργάζονταν επίσης στο τμήμα της KGB στην Ανατολική Γερμανία στη Δρέσδη όπου έμεινε έως το 1990.


Διαβάστε επίσης

Ώρα μηδέν στη Συρία και σκληρές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με ΗΠΑ και Ρωσία

Ο Πούτιν χρησιμοποιεί μετρητά μόνο αυτές τις δύο φορές το χρόνο

Διαβουλεύσεις Ερντογάν με Τραμπ και Πούτιν για τη Συρία

Ρωσία: Αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Συμφωνία των Πρεσπών