ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Σύγχυση για την επόμενη μέρα μετά την ακύρωση της ψηφοφορίας

Brexit: Σύγχυση για την επόμενη μέρα μετά την ακύρωση της ψηφοφορίας
REUTERS/Toby Melville

Η Βουλή των Κοινοτήτων θα συζητήσει και θα ψηφίσει τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, είτε υπάρχει συμφωνία για το Brexit είτε όχι ώστε να την εγκρίνει, δήλωσε ο υφυπουργός Ρόμπιν Γουόκερ, αρμόδιος για το Brexit.

Ο Γουόκερ έδωσε αυτήν την απάντηση σε κατεπείγουσα ερώτηση που υπέβαλε ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο οποίος σχολίασε ότι υπάρχει σύγχυση για το αν η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι θα μπορούσε να προσπεράσει το κοινοβούλιο και να προχωρήσει σε μια αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, αν το επιθυμεί.

"Είναι η σαφής πρόθεσή μας να εξετάσει η Βουλή αυτή το ζήτημα πριν από την 21η Ιανουαρίου και να έχει την ευκαιρία να αποφασίσει για τη συμφωνία", είπε ο υφυπουργός.

"Στην απίθανη και μη επιθυμητή περίπτωση που μέχρι την 21η Ιανουαρίου δεν παρουσιαστεί μια συμφωνία ενώπιον του κοινοβουλίου, η κυβέρνηση θα φροντίσει να γίνει μια συζήτηση όπως ορίζεται από τον νόμο".

Η Μέι αναμένεται σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες όπου είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί αρχικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ (στις 18.00 ώρα Ελλάδας) και αμέσως μετά με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Νωρίτερα σήμερα είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Brexit Μάρτιν Κάλαναν, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θέλει να εξασφαλίσει από την ΕΕ "επιπρόσθετες, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις" ώστε να εξασφαλίσει ότι η χώρα της δεν θα βρεθεί μόνιμα "παγιδευμένη" στο "δίχτυ ασφαλείας" (backstop) για τα σύνορα της Ιρλανδίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ