ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Αύξηση του κόστους δανεισμού μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μακρόν

Γαλλία: Αύξηση του κόστους δανεισμού μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μακρόν
Ludovic Marin/Pool via REUTERS/File Photo

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας σε σχέση με εκείνο της Γερμανίας αυξήθηκε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο ενάμισι έτους, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε μέτρα που αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες σε μία προσπάθεια να επαναφέρει την ηρεμία μετά από εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ μισθολογικές αυξήσεις για τους φτωχότερους εργαζόμενους και φορολογικές μειώσεις για τους συνταξιούχους, μέτρα που αναμένεται να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες κατά 8 έως 10 δισ. ευρώ.

Η απόδοση των γαλλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε σήμερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 0,756%. Το spread - η διαφορά σε σχέση με την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων - έφθασε τις 47,5 μονάδες βάσης (0,475 της ποσοστιαίας μονάδας), που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2017. «Τα μέτρα δείχνουν ότι θα υπάρξουν επιπλέον δαπάνες από τη γαλλική κυβέρνηση, που σημαίνει ένα υψηλότερο έλλειμμα το 2019 και εξασθένιση της οικονομικής θέσης», δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank για τα επιτόκια, Ράινερ Γκούντερμαν. «Οι γαλλικές εφημερίδες σημειώνουν σήμερα το πρωί ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα έλλειμμα 3,5% της Γαλλίας το 2019, που περιπλέκει τη συζήτηση στην Ευρωζώνη και δίνει σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, ένα επιχείρημα για υψηλότερο έλλειμμα», πρόσθεσε.

Το σχετικό δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους να δηλώνουν ότι τα μέτρα μπορεί να ωθήσουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας στο 3,5% του ΑΕΠ, δεν λαμβάνει υπόψη τις όποιες περικοπές δαπανών ή αυξήσεις φόρων που μπορεί να ανακοινωθούν. Ερωτηθείς, αν το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διατηρηθεί κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που προβλέπεται στην Ευρωζώνη, αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε ότι η Γαλλία έχει κάποιο περιθώριο δαπανών, αν δεν ληφθεί υπόψη μία εφάπαξ φορολογική έκπτωση που αυξάνει το έλλειμμα κατά 20 δισ. ευρώ το 2019.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε νωρίτερα φέτος το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, που προέβλεπε έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για το 2019 από 1,8% πέρυσι. Η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί μία αύξηση του στόχου για το ιταλικό έλλειμμα στο 1,95% το επόμενο έτος, αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα La Repubblica. Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών ομολόγων σημείωναν άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης στο 3,13% σήμερα, με το spread σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα να διευρύνεται στις 287 μονάδες βάσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ