ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Στρασβούργο: Ο δράστης διέφυγε με ταξί – Αναζητείται νεκρός ή ζωντανός

Επίθεση Στρασβούργο: Ο δράστης διέφυγε με ταξί – Αναζητείται νεκρός ή ζωντανός
REUTERS/Christian Hartmann

Περισσότεροι από 700 αστυνομικοί συμμετέχουν στην επιχείρηση στην συνοικία Νεντόρφ, για τον εντοπισμό του δράστη της επίθεσης στο Στρασβούργο. Υπό ακόμη αδιευκρίνιστες συνθήκες, ο ένοπλος μπόρεσε να πάρει ένα ταξί και να πάει στην συνοικία Νεντόρφ, όπου ενεπλάκη σε νέα ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς πριν εξαφανιστεί. 

Ο 29χρονος φερόμενος ως δράστης, Σερίφ Σεκάτ, τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών ωστόσο παραμένει ασύλληπτος.

Άνδρες των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας αναπτύχθηκαν κατά μήκος ενός δρόμου, ορισμένοι με το δάκτυλο στη σκανδάλη, διεξάγοντας έρευνες σε σπίτια. Άλλοι αστυνομικοί όρισαν μια περίμετρο ασφαλείας στη συνοικία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ είπε ενώπιον της Γερουσίας ότι η αστυνομία ήθελε να «άρει κάθε αμφιβολία». Δεν υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες περί εντοπισμού του υπόπτου.

Ερωτηθείς εάν η γαλλική αστυνομία έλαβε εντολή να συλλάβει τον Σεκάτ νεκρό ή ζωντανό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό είπε στο CNews: «Δεν έχει σημασία. Το καλύτερο θα ήταν να τον βρούμε όσο το δυνατόν συντομότερα».

Η αστυνομία χρειάστηκε 4 μήνες για να εντοπίσει τα ίχνη του Σαλάχ Αμπντεσαλάμ, του τρομοκράτη που επέζησε από τις επιθέσεις του Παρισιού το 2015, σε ένα διαμέρισμα στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από τις εισαγγελικές αρχές του Παρισιού, άλλο ένα πρόσωπο του περιβάλλοντος του Σεκάτ τέθηκε υπό κράτηση σήμερα το πρωί. Πρόκεται για έναν άνδρα ο οποίος δεν έχει συγγενική σχέση με τον ύποπτο. Οι γονείς του και δύο από τους αδελφούς του συνελήφθησαν τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη.

Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου ανήλθε σήμερα σε τρεις και των τραυματιών σε 13, ανάμεσά τους οι πέντε σοβαρά, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, έπειτα από τον θάνατο ενός σοβαρά τραυματισμένου, ανακοίνωσε η εισαγγελία του Παρισιού.

«Ο απολογισμός, πάντα προσωρινός, είναι πλέον τρεις νεκροί, πέντε σοβαρά τραυματισμένοι και οκτώ ελαφρά», ανέφερε η νομαρχία του Κάτω Ρήνου σε ανακοίνωσή της.΄Ενας από τους πέντε σοβαρά τραυματισμένους από την επίθεση είναι εγκεφαλικά νεκρός, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο Ιταλός δημοσιογράφος που τραυματίστηκε από σφαίρα στην βάση του κρανίου του, νοσηλεύεται σε ιδιαίτερη σοβαρή κατάσταση, ενώ όπως μεταδίδει η ιταλική τηλεόραση, βρίσκεται υπό φαρμακολογικό κώμα. Οι γιατροί αποφάσισαν να παρακολουθήσουν για 24 ώρες την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του Αντόνιο Μεγκαλίτσι και στην συνέχεια να λάβουν τις όποιες αποφάσεις, γράφει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.

Σύμφωνα με τον πατέρα της αρραβωνιαστικιάς του 29χρονου Μεγκαλίτσι, η κατάστασή του είναι στάσιμη, η αναπνοή του υποστηρίζεται μηχανικά και θα είναι καθοριστικής σημασίας οι επόμενες 48 ώρες».

Επίθεση Στρασβούργο: Σε κώμα Ιταλός δημοσιογράφος από σφαίρα στο κεφάλι

Ο ευρωβουλευτής της Λέγκα του Βορρά Μάριο Μποργκέτσιο, όμως, τόνισε ότι, «σύμφωνα με την μητέρα του Αντόνιο, η κατάστασή του θεωρείται από τους γιατρούς, μη αναστρέψιμη».

Η σφαίρα βρίσκεται πολύ κοντά στην σπονδυλική στήλη και για τον λόγο αυτό μέχρι τώρα οι γάλλοι γιατροί δεν θέλησαν να προχωρήσουν σε επέμβαση για την αφαίρεσή της.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στο Στρασβούργο, ο Σερίφ Σεκάτ, πυροβόλησε τον Μεγκαλίτσι στοχεύοντας ακριβώς στο κεφάλι του.

Προκαταρκτική έρευνα διεξάγει η γερμανική εισαγγελία

Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα σήμερα σε βάρος του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης στο Στρασβούργο, του Σερίφ Σεκάτ, όπως έγινε γνωστό σήμερα από την υπηρεσία που χειρίζεται τις υποθέσεις τρομοκρατίας.

Η εισαγγελία διεξάγει έρευνα για δολοφονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και βαριές σωματικές βλάβες, είπε ένας εκπρόσωπός της, ο Μάρκους Σμιτ, επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία που είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα Tagesspiegel.

Ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι την ουσιαστική ευθύνη για τις έρευνες φέρουν οι γαλλικές αρχές και ότι οι αντίστοιχες γερμανικές κάνουν παράλληλη έρευνα επειδή Γερμανοί πολίτες βρίσκονταν στο Στρασβούργο την ώρα της επίθεσης. Να σημειωθεί πάντως ότι κανείς Γερμανός δεν τραυματίστηκε.

Έρευνες για τον εντοπισμό του Σερίφ Σεκάτ είναι σε εξέλιξη όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και στη Γερμανία, για την περίπτωση που έχει καταφέρει να περάσει τα σύνορα παρά τους εντατικούς ελέγχους.

Ο Σεκάτ δεν είναι άγνωστος στη Γερμανία, καθώς είχε καταδικαστεί στη χώρα αυτή για διαρρήξεις και εξέτισε ποινή περίπου ενός έτους σε γερμανική φυλακή, προτού εκδοθεί πίσω στη Γαλλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ