ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στη Βραζιλία: Μπλεγμένος σε σεξουαλικό σκάνδαλο ο «Ιωάννης του Θεού»

Σάλος στη Βραζιλία: Μπλεγμένος σε σεξουαλικό σκάνδαλο ο «Ιωάννης του Θεού»
Reuters/ ADRIANO MACHADO

Κακό χαμό και θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Βραζιλία η αποκάλυψη του πρώτου σεξουαλικού σκανδάλου #MeToo στη χώρα, με πρωταγωνιστή έναν από τους διασημότερους πνευματικούς θεραπευτές.

Ο 76χρονος Ζοάο Τεχέιρα ντε Φαρία, γνωστός ως «Ιωάννης του Θεού» κατηγορείται από τουλάχιστον 200 γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση.

Το… δρόμο έδειξαν αρχικά τέσσερις θαρραλέες γυναίκες την περασμένη Παρασκευή, προκαλώντας «τσουνάμι» καταγγελιών τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα μάλιστα με τα Μέσα της χώρας, τα οποία επικαλούνται μία από τις πέντε εισαγγελείς που ασχολούνται με την πολύκροτη υπόθεση, ορισμένες από τις καταγγελίες αφορούν περιστατικά που συνέβησαν τουλάχιστον πριν από 10 χρόνια, ωστόσο υπάρχουν και αρκετά πιο πρόσφατα. Στις καταγγελίες, δε, περιλαμβάνονται ισχυρισμοί ακόμα και για βιασμούς.

Από την πλευρά του, ο ντε Φαρία αρνείται όλες τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «πόλεμο λάσπης» εις βάρος του.

Ο 76χρονος άρχισε την καριέρα του το 1976 και έκτοτε ισχυρίζεται πως έχει «θεραπεύσει» εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που συρρέουν στην πόλη Αμπιντιάνια για να τους «σώσει».

Η φήμη του, με την πάροδο των ετών, έχει «γιγαντωθεί» τόσο που ανάμεσα σε αυτούς που αναζητούν θεραπεία είναι αστέρες της TV, τραγουδιστές, ηθοποιοί αλλά και πολιτικοί όπως οι Ντίλμα Ρούσεφ και Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Το χορό των καταγγελιών έσυρε σε τηλεοπτική εκπομπή μια 34χρονη χορογράφος από την Ολλανδία, η Ζαχίρα Λίνεκε Μους, η οποία υποστήριξε ότι πριν από τέσσερα χρόνια όταν ζήτησε τη βοήθεια του 76χρονου για να θεραπεύσει ένα σεξουαλικό της τραύμα, ο ντε Φαρία την πήγε σε ένα δωμάτιο και την υποχρέωσε να τον ικανοποιήσει, ενώ όπως ισχυρίζεται, σε μία άλλη «συνεδρίαση» ο ντε Φαρία τη βίασε.

Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα Έιμι Μπίανκ υποστήριξε ότι στην αρχή της πρώτης δεκαετίας του 2000 είδε με τα μάτια της τον 76χρονο να ρίχνει με τη βία μία γυναίκα στα γόνατα, εξαναγκάζοντάς την να του κάνει στοματικό έρωτα. Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς της, επιχείρησε να καταγγείλει το περιστατικό, ωστόσο έκανε πίσω όταν δέχθηκε απειλές για τη ζωή της.

Η εκπρόσωπος του ντε Φαρία επανέλαβε πάντως ότι ο πελάτης της αρνείται όλες τις κατηγορίες, ενώ θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί πρώτα έρευνα και μετά να δουν το φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ